Portobello_banner_1850x400

London nevezetes piacáról elnevezett Portobello Market egy könnyed családi társasjáték. A játék szerzője Thomas Odenhoven, aki ezen kívül csak a Die Dolmengötter nevű játékot készítette. Ez a számomra ismeretlen játék az absztrakt játékok táborába tartozik, míg a Portobello Market a maga kicsit absztrakt játékokra hasonlító mechanizmusával együtt is családi játéknak minősíthető.
PortobelloMarket

A játékban mindenki egy piaci árust alakít, aki szeretne minél nagyobb haszonraszert tenni azáltal, hogy minél jobb helyekre, minél több standot állít fel. A játéktáblán utcák találhatók a standok részére és terek, amelyekre vevőket helyezhetünk. Standokat mindig csak olyan utcába szabad helyezni, amellyel éppen szomszéd kerületben van a Csendőr. A Csendőrt a körében minden játékos mozgathatja, de ez akciópontokba kerül. A játék egyszerű mechanikával rendelkezik. Minden játékosnak van 3 akciólapja. Amikor rákerül a sor, dönthet, hogy melyik akciólapot használja (2-es, 3-as vagy 4-es) és ezt képpel lefelé fordítja. Abban a körben ennyi akciót választhat. Tehát három körönként újból mindegyik akciólapot visszafordítjuk.

A Portobello Market London híres piaca a nyugat-londoni Notting Hill negyedében. A Sztárom a párom (Notting Hill) című Julia Roberts és Hugh Grant főszereplésével készült népszerű filmből lehet sokak számára ismerős, amely hétköznap zöldség- és gyümölcspiac, de hétvégenként egy nagy kavalkád, ahol az ételektől a régiségeken át minden kapható. A Viktoriánus korból ránk maradt díszletek között hasonló jó hírnek örvendenek a különböző vendéglátóhelyek, pubok és éttermek. A több kilométeres útra egy, a környéken működő farm neve ragadt át, amit annak emlékéül neveztek el Porto Bello városa után, hogy a várost az angolok elfoglalták a spanyoloktól a XVIII. században. A panamai város fontos szerepet játszott a közép-amerikai ezüstkereskedelemben.

A lehetséges akciók a stand felhelyezés a saját készletből vagy vevő felrakása, amelyet egy zsákból húzunk ki véletlenszerűen. Háromféle vevő van: szürke – segéd, rózsaszín – polgár, fekete – lord. Amikor egy utca megtelik standokkal és mindkét végén lévő téren van vevő, akkor kiértékelésre kerül sor. Mindenki a standjai száma után pontot kap.

PortobelloMarket2
Amennyiben a két téren:
– két segéd áll, akkor a piaci standok értékeit 1-gyel szorozzuk meg.
– egy segéd és egy polgár áll, akkor a piaci standok értékeit 2-vel szorozzuk meg.
– két polgár áll, akkor a piaci standok értékeit 3-mal szorozzuk meg.
– a lord és egy segéd áll, a piaci standok értékeit 3-mal szorozzuk meg.
– a lord és egy polgár áll, a piaci standok értékeit 4-gyel szorozzuk meg.

Ha valaki feláldozza a 2-es vagy 4-es akciólapkát, akkor elérheti, hogy egy kerületben lepontozzák a standjait, de csak az övét, ilyenkor a többiekét nem. A játéktáblára felrakott akciólap helyett kap
egy másikat, de ezen már kevesebb akciópont van, azaz jól kell taktikázni, hogy mikor áldozzuk fel az akciólapjainkat. A játéknak akkor van vége, ha valamelyik játékos felhelyezi az utolsó standját is. Az nyer, aki menet közben a legtöbb pontot gyűjtötte össze.

A játékosok megpróbálnak a másik előtt egy lépéssel járni és olyan helyeken értékelni, ahol nekik jó, de a többi játékosnak nem. Persze a többi játékos is erre törekszik, így sokszor oda-vissza lépések történnek. A játék könnyed, gyors lefolyású. A dobozán 35 percnyi játékidőt tüntettek fel, de ketten akár 20 perc alatt is lejátszható. Miután a gondolkodást és a szerencsét megfelelően vegyíti, a szabályai pedig egyszerűek, ezért gyerekek is nyugodtan játszhatnak vele, vagyis igazi családi játék. A játék kivitele szép, az ára is megfizethető, ezért bátran merem ajánlani azoknak, akik szeretik a könnyed társasjátékokat.

maat

Tervező:                Thomas Odenhoven

Megjelenés:        2007

Kiadó:                    Schmidt Spiele

Kategória:            Terület foglaló

Ajánlott életkor: 12+

Játékosszám:       2-4

Játékidő:               60 – 90 perc

BGG link:               27356

Hivatalos oldal:    –

Az eredeti cikk letöltése PDF-ben
Ha a böngésződ egyből megjeleníti, akkor egér jobb gomb, “Mentés másként…”

 

Vélemény, hozzászólás?