JEM:

Játékos Emberek Magazinja (JEM) egy ingyenes, online társasjáték-magazin, ami 2013. április 1. óta megjelenik minden hónap 1-jén.

A JEM magazin célja a társasjátékozás élményének terjesztése, a társasjátékos kultúra népszerűsítése. A társasjátékok iránt érdeklődőknek (tapasztalattól és életkortól függetlenül) szeretnénk játékokat bemutatni, és képet adni a társasjátékos világ eseményeiről. Játékismertetőinkben áttekintést kívánunk adni a játékok működéséről és hangulatáról. A játékokról igyekszünk objektív kritikát megfogalmazni minősítés nélkül, bemutatva annak tulajdonságait, jellemzőit. Szeretnénk megosztani olvasóinkkal a játékokhoz kapcsolódó személyes élményeinket, tapasztalatainkat.

Stábunk tagjai:

drcsaba – Főszerkesztő, cikkíró

drcsabaHegedűs Csaba a nevem és gyerek korom óta szenvedélyes játékos vagyok. A 70-es évek nagy klasszikusait, a magyar és a francia kártyával játszható játékok sokaságát ismertem meg ebben az időszakban. Később a 8 bites számítógépek, majd a PC-k ejtettek rabul, de kb. 20 éves koromban ismét a társasjátékoké lett a főszerep. Gyermekeim születését követően, alig vártam, hogy nekik is meg mutathassam milyen klassz dolog társasozni. Családommal közösen keltettük életre a Társasjátékos Klubot, ami azóta Társas Központ Egyesületté alakult át. Elsősorban euroalapú játékokat kedvelem, de néha belekóstolok az Ameri világába is, nem túl nagy sikerrel. Mivel mindig is gyűjtögető életmódot folytattam, a darálók és a kártyapaklik mellett, társasjátékokat is gyűjtök, melyből megközelítőleg 2000 db van. Társasjáték szerzőként is próbálgatom szárnyaimat, de ennek sikeréről, majd azok nyilatkoznak akik ismerik műveimet. Több esemény az én fejemből pattant ki, mint például a Társasjátékok Ünnepe, Társasjátékos Olimpia, Társasjáték Fieszta, stb. Remélem még nagyon sokáig lesz erőm, hogy a társasjátékok világában időzzek és hasznos tagja legyek az egyre növekvő közösségnek.


Attila – Tördelőszerkesztő, weblapprogramozó, grafikus

AttilaA személyi igazolványom szerint Szőgyi Attila a hivatalos nevem. A többségnek csak Attila vagy esetenként a „másik” Attila vagyok. A társasjátékos életbe elég kusza út vezetett, de körülbelül 3 éve szerettem bele a játékok eme különleges fajába. Gyakorlatilag a játékfejlesztés kapcsán jutottam el a Társasjátékos Klubba, ahol az elmúlt évben igyekeztem mindenben részt venni, és mindenhol ott lenni. A klubból aránylag rövid idő alatt egyenes út vitt a JEM magazinhoz. Mivel a hétköznapokban informatikus vagyok, így jellemzően honlapügyben felmerülő problémákra szoktam reagálni, illetve a rendszeresen megjelenő JEM promóciók létrehozásában is benne van a kezem. Szeretek játszani, leginkább az euro játékokat kedvelem, de szinte bármit szívesen kipróbálok. Játszani kizárólag a játék szeretetéért szoktam, nem hajt a győzelem, de néha azért sikerül annyira elrontani valamit, hogy mégiscsak becsússzon egy-egy első hely.


Vili – Olvasószerkesztő, cikkíró, weblapprogramozó

ViliA játék mindig is az életem szerves része volt, több mint 25 éve kezdtem szerepjátszani, amit a mai napig is aktívan űzök. Az idő előrehaladtával először a Magic: The Gathering kártya talált meg magának, jó pár évig szenvedélyesen gyűjtöttem a lapokat. 5 éve csöppentem bele a társasok világába, ami magával rántott, és azóta sem enged – ha jól emlékszem az Arkham Horror tehet az egészről. Azt gondolom, hogy jobbkor nem is kezdhettem volna el társasokkal foglalkozni, hiszen olyan soha nem látott minőségű és mennyiségű játék jelenik meg napjainkban, hogy alig győzöm kapkodni a fejem. Nem vagyok válogatós, mindenféle játékkal szívesen játszom, ha csak tehetem, ezzel foglalkozom, ha éppen nincs alkalom játékra, akkor ismertetőket nézek és olvasok, figurákat festek, cikkeket írok. Az otthoni gyűjtemény egyre csak dagad, de nem hagyjuk őket porosodni, két fiammal, ha tehetjük, minden nap játszunk valamit. A szürke hétköznapokban Horváth Vilmos néven ismernek, és informatikusként dolgozom, de ez korántsem olyan izgalmas, mint a társasok világa.


mandala – Korrektor, cikkíró

mandalaA dolgos hétköznapokban tanítónőként tevékenykedek egy általános iskolában. Állandó javítási és kijavítási kényszeremet kiterjesztettem a magazinba írók cikkeire is, nagy örömükre. A társasjátékok szeretetét a negyedikeseimbe plántálom, igen sikeresen. Ebből is adódóan az általam játszott játékok elég széles palettán mozognak: az egyszerű gyerek-, fejlesztő játékoktól a kellemes családiakon át az agyégető stratégiáig mindenre nyitott vagyok. Számomra fontos, hogy egy játék szép is legyen (ezt sok hímnemű nem érti): imádom a szépen kidolgozott fakütyüket, különleges táblákat és a többfázisú játékokat. Kedvenc szerzőim Stefan Feld és Uwe Rosenberg. Fontosnak tartom, hogy a mai generációval is megszerettessük az élőben, beszélgetve társasozós kikapcsolódási lehetőséget, szemben az online világ csodáival.


drkiss – Korrektor, cikkíró

Nevem dr. Kiss Csaba, 1970-ben születtem, jogászként dolgozom, és van két fiam és egy lányom. Gyerekkoromban emlékeim szerint szerettem drkisstársasozni, de valahogy az maradt meg bennem, hogy sosem tudtam eleget játszani (ugye-ugye, és most kompenzálok). Tisztán emlékszem, hogy unokatestvérem Amerikába szakadt rokonai hoztak magukkal egyszer egy eredeti angol nyelvű Monopoly-t, és amikor elvitték, nekünk annyira hiányzott a játék, hogy saját kezűleg csináltunk egyet magunknak – ma úgy mondhatnánk, hogy Draw&Play alapon. Valamikor húszas éveim elején volt egy rövid kvízjáték-korszakom, de az eléggé felejthető. Kb. 2007 óra játszom újra, és ma persze leginkább a fiaimmal, akiknek kezdetben a DoW játékai jöttek be nagyon. A Ticket to Ride és a Memoir ’44 voltak a bevezetőjátékok (valahogy nekünk kimaradt a Catan- és a Carcassonne-korszak), mára viszont már más kiadók más játékai is jöhetnek: gyakorlatilag csak a pénztárca szab határt a vágyaknak. A Társasjátékos Klubban és a JEM-ben egy nagyon jó csapatot találtam, és őszinte örömet okoz, hogy hónapról hónapra részt tudok venni a magazin írásában, és talán a többiekkel együtt tudunk néhány jó pillanatot szerezni az olvasóknak.


Eraman – Cikkíró

EramanA dolgos hétköznapokban Farkas Tivadar névre hallgatok, de a Stivi becenévre (sz-szel ejtve) is reagálok. Valamivel több, mint 7 éve kezdtem el komolyabban társasjátékozni a Catan telepeseivel történt ismerkedésem után. Azóta gyűjtőszenvedélyem már nem csak a könyvekre korlátozódik, így sokkal gyorsabban telnek a polcok. Néha klubokban is felbukkanok, de valahogy gyakrabban jön össze (bár nem elég gyakran) az otthonra szervezett kiscsoportos játék. Elsősorban a könnyedebb műfajt szeretem, és bejönnek az ameritrash játékok, de azért eurogame-ekkel is asztalhoz lehet csábítani. Időnként szükségét érzem, hogy átfogó témákról alkossak véleményt, de néha belém hasít, hogy ehhez talán nincs meg a kellően széleskörű tapasztalatom, így nyitott vagyok az ellenvéleményekre. Az újság egyik lektoraként kekeckedési hajlamomat is kiélhetem.


Főnix – Cikkíró, olvasószerkesztő

FőnixRigler Lászlónak hívnak, a Lacira inkább hallgatok, mint a fenti becenevemre. A társasjátékok régóta jelen vannak az életemben, egészen a gyerekkoromtól mostanáig mindig volt valami, amibe belekóstoltam: kamaszként lapozgatós könyveket (pl. Kaland, Játék, Kockázat), szerepjátékokat (pl. M.A.G.U.S.) és gyűjtögetős kártyajátékokat (pl. HKK) is játszottam. Bár a barátaimmal több mint 10 éve játszunk az átlagtól eltérő társasokat, a társasjátékok gamer világa 2014 elején rántott igazán magába. Azóta is járom a klubokat, és szinte minden alkalommal új játékokat próbálok ki. Mivel nem szeretem, ha a szerencsén alapul egy játék, alapvetően eurogame-párti vagyok, de fontosnak tartom a tematikát is, így az egyszerű fakocka-tologatásnál – számolgatásnál azért többet várok egy társastól.


boresit –  Weblapprogramozó

boresitA társasfüggés nálunk egy karácsonyi Catan Juniorral kezdődött, amit a gyerekeink kaptak ajándékba. „Ráraboltunk” a potyatársasra, heteken keresztül nonstop játszottunk, és egy új világ tárult ki előttünk. A „kiskatan” után jött a „nagykatan”, azután sorban a Gémklub, a német e-bay, az LFG keres-kínál topicja és a Kickstarter, aminek eredményeképpen mára mindenütt társasok vannak a házban, és büszkék vagyunk az 1,2 játék/nap családi átlagunkra. Mivel amúgy is a kreativitás éltet, hamar elkezdtem magam is játékokat tervezni, és 2014-ben megnyertem a JEM által kiírt, Piatnik által támogatott társasjáték-tervezői versenyt. Az első játékom várhatóan őszre a boltokban lesz, a másodiknak hamarosan indul a Kickstarter-kampánya, és le sem állok évi 3-4 új játék kiadásáig. A társasjátékozás számomra már több, mint hobbi, ugyanúgy hozzátartozik a napi életritmushoz, mint az evés vagy az alvás, és már vendégségbe sem megyek anélkül, hogy egy társas ne legyen nálam. Tavaly tavasszal indítottuk el a keszthelyi Gémkapocs Klubot, a feleségem a társasjátékozás iskolai alkalmazásából írja a diplomamunkáját, játékszabályokat fordítok, és rajongói oldalakat készítek, s örömmel csatlakoztam a JEM magazin önkéntes szerkesztőségéhez is, mert a társasjátékozás népszerűsítése számomra egyfajta kultúrmissziós küldetéssé is vált, és megtisztelő, hogy ilyen módon is hasznára lehetek a játékos közösségnek.


maat – Cikkíró

maatVarga Attila vagyok, 46 éves és társasjátékfüggő. „Civilben” rendőrként dolgozom, és a kollégák nem kis döbbenetére ott is lelkesen próbálom terjeszteni a társasjátékozás örömét. A gyermekkori társasjátékozás után felnőtt fejjel több mint 10 évvel ezelőtt kezdtem el újra játszani a lányommal együtt, és hamar igazi szenvedélyemmé vált. A többségtől eltérően nekem nem a Catan telepesei vagy a Carcassone voltak az első játékaim, hanem az Elfenland és az Árkádia. Ma már több mint 400 társasjátéknak vagyok büszke tulajdonosa, így lakásvásárlásomnál kiemelt szempont volt, hogy legyen hely egy “társasjátékos falnak”. Elsősorban európai típusú stratégiai és családi játékokkal szeretek játszani, így ezekről a játékokról írok cikkeket a magazinba.


Anett – Cikkíró

AnettA nevem Hegedűs Anett. Sokat olvasok, tanulok és játszom. Körülbelül 7 éve űzöm a társasozást. A Monopoly-n én is átestem, de szerencsére az egyik születésnapomon megváltozott a helyzet: a Tibet nevű játékot kértem ajándékba. Ez a játék volt az elindítója, a Dominion mellett, társasjátékos életemnek. A Társasjátékos Klub tagjaként sok új embert ismerhetek meg, és még több játékkal játszhatok. A JEM magazin megváltoztatott pár dolgot az életemben. Elkezdtem cikkeket írni…, legalábbis próbálkozom. A játékokról röviden annyit, hogy szinte bármit kipróbálok, nincs kikötésem a témával, a stílussal vagy a nehézségi szinttel kapcsolatosan, hiszen egy aranyos gyerekjáték is lehet jó játék.


Lanatie – Korrektor, tördelőszerkesztő

LanatiePorvayné Török Csillának hívnak, civilben végzettség szerint óvónő, amúgy otthon babázós anyuka vagyok. Kifejezetten rapszodikus játékosnak mondanám magam, a háborús stratégiai darabokon kívül szinte bármivel szívesen játszom, de az, hogy éppen mivel és milyen gyakorisággal, nagyjából úgy változik, mint a szélirány. Kifejezetten jó barátja vagyok a kvízjátékoknak, amikben lehetőleg nem csak én, de a játékostársaim sem tudják a válaszokat, viszont rendkívül jókat derülünk azon, ahogy próbáljuk egymást rávezetni a megoldásra. De emellett például a kedvenceim közé tartozik a Seasons is, tehát mondhatni, nagyjából mindenevő vagyok. Szívügyem a grafika és úgy általában a dobozok tartalma, ha egy játék igazán szép, akkor is ki akarom próbálni, ha amúgy leírás alapján nem keltené fel az érdeklődésem. Hobbi terén a társasjátékok mellett animét nézek, MMO-zok, olvasok, bíbelődöm az állatseregletünk valamelyikével és még kismillió dolgot csinálok teljesen rendszertelenül váltogatva az elfoglaltságokat. Mottóm: Az élet rövid. Egyél sok palacsintát.


Ádám – Tördelőszerkesztő

ÁdámVilágéletemben nagyon szerettem játszani, a Lego-tól például sosem szakadtam el, a társasjátékokhoz pedig pár éve találtam vissza. Kedvenceim a dedukciós és a gyilkosos, “ki kivel van” típusú játékok. Nagyon szeretek saját társasjáték-ötleteken, fejlesztéseken is agyalni, aminek tesztelésével aztán másokat is boldogítok.


Besty – Cikkíró

BestyBelevári Eszternek hívnak. Gyerekkoromban rengeteget társasoztunk a szüleimmel és barátaimmal, de ez a lelkesedés középsulira sajnos alábbhagyott. Aztán pár éve újra elkezdtem felfedezni a társasjátékok világának szépségét, főleg azért mert ebben találtam meg a teljes kikapcsolódás élményét. Olyannyira belemélyedtem a témába, hogy viszonylag rövid idő alatt, tetemes mennyiségű társast szereztem be, és a kívánságlistám is egyre csak bővül.  Szerencsére a férjemet is sikeresen megfertőztem a társasjátékok iránti szenvedélyemmel, így egy-egy új társasnál mindig van egy teszt partnerem. Remélem, hogy az írásaimon keresztül sikerül még több embert megfertőznöm a társasjátékok szeretetével.


Tzimisce – Cikkíró

TzimisceA nevem Gál József, a nickem Tzimisce.
Kisgyerekkoromban a kártyajátékokért rajongtam: Snapszer, Rikiki, később Ulti és Tarokk.
A társasjátékokban én is a Novoplast vonalon mozogtam a szokásos Capitaly és Gazdálkodj okosan mellett. Általános iskola végén megismerkedtem a szerepjátékokkal, amiért a mai napig rajongok, csak az utóbbi néhány évben nem jutott idő a rendszeres játékra, így ez egyre ritkább tevékenység lett.
A gimnáziumban a szerepjáték mellé jöttek a CCG-k, főleg a HKK, a Guardian’s (a világ legszebb CCG kártyajátéka) és a Vampire. Az új típusú társasjátékokkal is a kártyákon keresztül ismerkedtem meg, egy tablóépítős játékon keresztül: ez volt a GOSU. 2014 szeptembere óta vagyok tagja a FB Társasjáték csoportjának, akkoriban a Dominion volt nagy kedvencem, az rántott bele igazán a hobbiba, azóta töretlen a lelkesedésem, szeretnék minél több társast megismerni. Az igazi feladat leküzdeni a gyűjtőszenvedélyem, hogy ne vegyek meg mindent, ami megtetszik.
Írással hobbi szinten foglalkoztam korábban is. Volt néhány kisebb magánblogom, illetve mostanában a Magyar Grafikának írok cikkeket, továbbá a Pats.hu magyar rajongói portál egyik szerkesztője vagyok.


Matyek – Korrektor

MatyekVarga Máté vagyok, alias Matyek, és elkötelezett híve vagyok a társasjátékoknak. Kiskoromban, amikor a család gyakrabban ült össze rengeteg Rikiki, illetve Kanaszta kártyapartit követhettem a partvonalról, majd idővel részesükké is váltam, nagy örömömre. Persze volt nekünk is Gazdálkodj okosan!-unk, meg Rizikónk, Monopolynk, de aztán egyik karácsonykor egy számomra addig teljesen ismeretlen játékot, a Catan telepeseit kaptam ajándékba.
Ekkor léptem be a valódi játékok világába! Először csak a családdal, majd aztán a barátokkal is egyre többet játszottunk, és miután egy pár hónapos angliai kiruccanás során szert tettem némi zsebpénzre, úgy gondoltam ideje befektetni! Sorban jöttek az elismert bevezetőjátékok, mint a 7Csoda, a Pandemic, a Small World satöbbi. Ennek körülbelül 6 éve. Ez idő alatt több hasonló gondolkodású embert, és ezáltal rengeteg remek játékot volt szerencsém megismerni, elkezdtem társasos klubokba járni, ahol a nagy klasszikussal(Twilight Imperium) is lehetőségem támadt megismerkedni, mostanában pedig a Gloomhaven, különböző pakliépítős játékok(Hero Realms, Legendary Encounters), a King of Tokyo(Power Up kieggel!) és személyes kedvencem az Alchemists vannak napirenden.
Amit igazán szeretek a játékokban, az az, hogy megtanultam élvezni őket, még akkor is, amikor épp rosszul áll a szénám, márpedig kisgyerekként, ha részt vehettem egy Rikiki-partiban, annak szinte mindig sírás lett a vége. 😀
Örülök, hogy részese lehetek ennek a vállalkozásnak, és remélem a magyar szakon eltöltött néhány éven segítségemre lesz, hogy minél jobb munkát adjak ki a kezeim közül.
Magamról talán annyit, hogy hosszabb távú terveim között szerepel grafikusnak megtanulni, festeni/rajzolni, kertészkedni és előbb-utóbb írni is.


kolos – Cikkíró, olvasószerkesztő

kolosMolnár Kolos Antal, De ne hívjatok Tóninak, nem hallgatok rá! A szokásos útvonal van mögöttem is, családi kártyapartik, klasszikus társasok a 80-as évekből, egy évtized szerepjáték (AD&D, Call of Cthulhu, Cyberpunk 2020). Az egyetemi évek közepén aztán ez kifújt és én az energiám jelentős részét a zenekaromba öltem. A társasok reneszánszával aztán újra bekapcsolódtam a vérkeringésbe, szép lassan megszállottá váltam, most is 100 doboz között ülve gépelek éppen. Kedvenceim nem sorrendben: Mage Knight, Hyperborea, Space Alert, Adrenaline, Witch of Salem, meg a többi. Legszívesebben apró munkásokat küldök célirányos tevékenységre. A legnagyobb kihívás időt találni a játékra a család (3 fiú gyermek), a zenekar, a meló és a többi hobbi mellett. Idén sikerült elindítanom egy klubot Dunakeszin, így most sok új játékossal és játékkal van lehetőségem megismerkedni.


Sarruken – Cikkíró, olvasószerkesztő

SarrukenBagó Dánielnek hívnak, 2018 tavaszán csatalkoztam a JEM csapatához. Mivel a játék valamilyen formában évtizedek óta az életem része, ezért nagy örömömre szolgál, hogy most már nemcsak kiélvezem a társasjátékokat, hanem írok is róluk. Fő játékpartnerem a feleségem, de rajta kívül is számtalan barátom van, akikkel változó rendszerességgel össze szoktunk ülni játszani. Habár megrögzött “eurós” vagyok, hitem szerint nem létezik objektíve rossz játék – ha akár egyvalaki is kikapcsolódik, örömet szerez magának vagy másnak a játék segítségével, az már jó.


Dundee – Tördelőszerkesztő

DundeeA nevem Szabó Máté és 2018 tavaszán kaptam lehetőséget a szerkesztőség sorai közé lépni. Több alkalommal megkaptam, hogy sose növök fel, de ezt mindig dicséretként élem meg. Mindennek oka a játék, amely mindegy hogy digitális vagy analóg. Mégis a modern társasok világát a híres Carcassonne várának felépítésével ismertem meg, ahonnan egyenes út vezetett a rajongóvá váláshoz. Úgy gondolom, hogy mindenkinek szüksége van a játékra és ennek felmerülése esetén, állok a rendelkezésére.


Dávid – Tördelőszerkesztő

Benyó Dávidnak hívnak. Mikor állítólag dolgozom, akkor média és sorszám osztó rendszereket figyelek működés közben és javítok hiba esetén. Társasjátékos múltam egészen gyermekkoromig vezethető vissza, mikor is bátyám elleni ádáz küzdelemben gyűjtögettem a vadakat lólépésben, vagy víziló hátsó csapkodással vezettük le az aznap felgyülemlett feszültséget. Persze a technikai fejlődés és az informatikai újdonságok engem is kicsit elsodortak a monitorbámulás világába, de utóbbi néhány évben ismét a jó útra léptem azt hiszem. Kedvenc játékom tulajdonképpen nincs is. Mondhatnám, hogy mindig az aktuálisan beszerzett. Minden kategóriában jól tudom érezni magam, legyen az munkáslehelyezés, kooperáció, kockajáték, stb. Gödi lakosként hétvégén péntek vagy szombat esténként (mikor hogy sikerül) kis baráti körben társas estet szoktunk tartani az én kezdeményezésemre és elmondhatom, sok barátommal sikerült már megszerettetnem ezt a remek hobbit, de az is lehet, hogy csak a mellette feltálalt bogrács vagy kemencés sültek miatt jönnek. Mindegy is mert legalább játszunk.


Blanka – Tördelőszerkesztő

Egy kicsit kilógok a sorból, mert én a megirt és már lektorált cikkeket várom a leginkább, hogy feldobhassam képekkel és grafikákkal, másrészt nekem van egyfajta szentimentális kötödésem a Gazdálkodj Okosan-hoz, amivel végképp csodabogárnak számitok itt.
Természetesen én is imádtam gyerekként a balatoni nyarak végeláthatatlan kártyapartijait és arra is rájöttem az évek során, hogy akármerre is jártam vagy éltem a világban egy jó – esetenként vicces – társasjáték pillanatok alatt kepés összekovácsolni, vagy éppen hatalmas vitába sodorni a résztvevőket… 😉


Nessi – Olvasószerkesztő

Majoros Ágnesnek hívnak, örülök a lehetőségnek, hogy a magazin egyik lektoraként tevékenykedhetek. Civil munkakörömben is a hibákat, logikátlanságokat, fejlesztést igénylő dolgokat, folyamatokat igyekszem meglelni, és azokat kijavítani vagy azokra megoldási javaslatokat adni. Az első modernebb társasjátékomat 6 évvel ezelőtt szereztem be, ami az Andor legendái volt, mára már “beszippantott” ez a világ. A társasozás mellett szívesen olvasok ezzel kapcsolatos cikkeket, csoportokban véleményeket, tapasztalatokat, figyelem az újdonságokat, trendeket. Arra általában hamar rájön a társaságomban bárki, hogy “fantasybolond” vagyok. Ez a társasjátékoknál is megmutatkozik, bár örömmel játszom más témájú játékokkal is. A kooperatív, gondolkodást igénylő, kihívásokkal teli játékok kerülnek elő legtöbbször, de nem zárkózom el más témától, típustól sem. Természetesen családi körben inkább az egyszerűbb családi vagy party játékok. Mindezek mellett szabadidőmben (ha marad idő és energia) fantasy könyveket olvasok, online stratégiai játékokkal játszom vagy sorozatot nézek.


Domi – Olvasószerkesztő

Krantz Domokos a becses nevem, de mindenki csak Dominak nevez, kivéve aki nem ismer, mert az sehogy. Szenvedélyes társasjátékos vagyok, és sajnos gyűjtöm is őket. 2012 óta működtetünk feleségemmel társasjáték klubot Nagytarcsán, Pest mellett. Itt minden korosztály igényét kielégítjük, óvódás kortól kezdve nyugdíjas korig. Rendszeresen népszerűsítjük a hobbit a falurendezvényeken is. Minden típusú játékot szeretek játszani és játszom is, a TI4-től kezdve a Terra Mystica-n keresztül a Looping Louie-ig. 4 gyermekem mellett garantált, hogy valaki mindig legyen kéznél, aki leül velem játszani. Kb. 500 játék kukucskál otthon a szekrényeken. Szabadidőmben amikor nem társasozom, akkor társasjáték szabályt olvasok vagy fordítok, közös játékrendelést szervezek barátaimnak, a társasjáték facebook-csoportot adminisztrálom, de voltam már játékdíj zsűrijében is tag. Civilben köztisztviselőként dolgozom műszaki területen, szövegeket lektorálok, vagy épp Brüsszelbe utazom ülésekre. A hivatal közlönyének én vagyok a főszerkesztője. A munkahelyemen is már számos kollégával megszerettettem a társasjátékokat.


nemes – Cikkíró

Nemes Mónika vagyok, Kecskeméten élek párommal és kislányommal. Őket már szerencsére sikerült bevonnom a társasjátékozás iránti szenvedélyembe, mely talán a gyermekkori kártyázásokhoz köthető igazán, de hosszú ideig lappangott. A Kecskeméti társasjáték körhöz csatlakozva kezdtem újra játszani párommal együtt, körülbelül 5 évvel ezelőtt, és részt venni a társas klub körüli teendőkben is. Több, mint 100 tagot számláló körünknek köszönhetően ma már hetente akár többször, és havonta is leülünk egy egész napra játszani, meg persze otthon is, amire nagyon büszke vagyok. Szívemhez igazán a gamer játékok állnak közel, de valójában jöhet bármi, euró, ameri, családi vagy heavy, a játék mindig kikapcsol és feltölt, nincs olyan, hogy ne lenne kedvem hozzá. Ha civil foglalkozásomat nézzük, HR- esnek mondanám magamat, de azon kívül csinálok még sok ezer mást is, például trénerkedem. Kommunikációs gyakorlatom jól jön a szabálymagyarázatoknál és a cikkek írásánál is, mely feladatoknak nagy örömmel teszek eleget a jövőben, remélve, hogy másoknak is sikerül megmutatnom, milyen jó is felnőttként gyereknek lenni újra és együtt játszani!


Vaszilij – Cikkíró

A gyerekként játszott társasjátékokat követően szerepjátékokkal foglalkoztam aktívan, belebonyolódtam a gyűjtögetős kártyák bűvöletébe, majd hosszú kihagyás után néhány éve ismerkedtem meg a modern társasjátékokkal. A Catan telepesei és a Carcassonne voltak a kapudrogok, ezek nyitották ki számomra ezt a fantasztikus világot. Sajnos nem játszom annyit, mint amennyit szeretnék, ezt a holtidőt próbálom társasjátékos tartalmak fogyasztásával pótolni. Kipróbáltam többféle stílusú játékot a partijátékoktól kezdve a kockazörgetős ameriken keresztül az eurókig, bár az igazán heavy játékokig nem jutottam el. Noha vannak mumusaim, alapvetően kevés újdonságtól zárkózom el.