JEM:

Játékos Emberek Magazinja (JEM) egy ingyenes, online társasjáték-magazin, ami 2013. április 1. óta megjelenik minden hónap 1-jén.

A JEM magazin célja a társasjátékozás élményének terjesztése, a társasjátékos kultúra népszerűsítése. A társasjátékok iránt érdeklődőknek (tapasztalattól és életkortól függetlenül) szeretnénk játékokat bemutatni, és képet adni a társasjátékos világ eseményeiről. Játékismertetőinkben áttekintést kívánunk adni a játékok működéséről és hangulatáról. A játékokról igyekszünk objektív kritikát megfogalmazni minősítés nélkül, bemutatva annak tulajdonságait, jellemzőit. Szeretnénk megosztani olvasóinkkal a játékokhoz kapcsolódó személyes élményeinket, tapasztalatainkat.

Stábunk tagjai:

drcsaba – Főszerkesztő, cikkíró

JEM_2014_04Ha valaki nem ismerne, annak bemutatkoznék: a becses nevem Hegedűs Csaba. Immáron 7 éve vagyok megszállott társasjátékos. Azelőtt is sokat játszottam, főleg itthon beszerezhető nagynevű játékokkal, mint például a Catan telepesei, a Monopoly, a Tibet, Az elvarázsolt labirintus stb. Aztán jött a fordulat, és egyre mélyebbre ástam magam a társasjátékok világába. Jelenleg főként oktatással és játékfejlesztéssel foglalkozom, illetve próbálom vezetgetni a Társasjátékos Klubot is. Egy társasjátékos magazin régi álmom volt, de nem hittem volna, hogy ilyen profi és szép művet alkotunk. Jelenleg a JEM főszerkesztője vagyok, cikkeket írok, és én felelek a tartalomért. A sok feladat mellett természetesen jut idő a játékra is. Saját gyűjteményem meghaladja a 1000 db-ot, melyek között ott vannak a régi magyar klasszikusok mellett a legfrissebb eurojátékok is. Ezzel elárultam, hogy euromániás vagyok, és szeretem tologatni a kockákat.


Attila – Tördelőszerkesztő, weblapprogramozó, grafikus

JEM_2014_043A személyi igazolványom szerint Szőgyi Attila a hivatalos nevem. A többségnek csak Attila vagy esetenként a „másik” Attila vagyok. A társasjátékos életbe elég kusza út vezetett, de körülbelül 3 éve szerettem bele a játékok eme különleges fajába. Gyakorlatilag a játékfejlesztés kapcsán jutottam el a Társasjátékos Klubba, ahol az elmúlt évben igyekeztem mindenben részt venni, és mindenhol ott lenni. A klubból aránylag rövid idő alatt egyenes út vitt a JEM magazinhoz. Mivel a hétköznapokban informatikus vagyok, így jellemzően honlapügyben felmerülő problémákra szoktam reagálni, illetve a rendszeresen megjelenő JEM promóciók létrehozásában is benne van a kezem. Szeretek játszani, leginkább az euro játékokat kedvelem, de szinte bármit szívesen kipróbálok. Játszani kizárólag a játék szeretetéért szoktam, nem hajt a győzelem, de néha azért sikerül annyira elrontani valamit, hogy mégiscsak becsússzon egy-egy első hely.


Vili – Olvasószerkesztő, cikkíró, weblapprogramozó

viliprofilA játék mindig is az életem szerves része volt, több mint 25 éve kezdtem szerepjátszani, amit a mai napig is aktívan űzök. Az idő előrehaladtával először a Magic: The Gathering kártya talált meg magának, jó pár évig szenvedélyesen gyűjtöttem a lapokat. 5 éve csöppentem bele a társasok világába, ami magával rántott, és azóta sem enged – ha jól emlékszem az Arkham Horror tehet az egészről. Azt gondolom, hogy jobbkor nem is kezdhettem volna el társasokkal foglalkozni, hiszen olyan soha nem látott minőségű és mennyiségű játék jelenik meg napjainkban, hogy alig győzöm kapkodni a fejem. Nem vagyok válogatós, mindenféle játékkal szívesen játszom, ha csak tehetem, ezzel foglalkozom, ha éppen nincs alkalom játékra, akkor ismertetőket nézek és olvasok, figurákat festek, cikkeket írok. Az otthoni gyűjtemény egyre csak dagad, de nem hagyjuk őket porosodni, két fiammal, ha tehetjük, minden nap játszunk valamit. A szürke hétköznapokban Horváth Vilmos néven ismernek, és informatikusként dolgozom, de ez korántsem olyan izgalmas, mint a társasok világa.


mandala – Lektor, cikkíró

JEM_2014_046A dolgos hétköznapokban tanítónőként tevékenykedek egy általános iskolában. Állandó javítási és kijavítási kényszeremet kiterjesztettem a magazinba írók cikkeire is, nagy örömükre. A társasjátékok szeretetét a negyedikeseimbe plántálom, igen sikeresen. Ebből is adódóan az általam játszott játékok elég széles palettán mozognak: az egyszerű gyerek-, fejlesztő játékoktól a kellemes családiakon át az agyégető stratégiáig mindenre nyitott vagyok. Számomra fontos, hogy egy játék szép is legyen (ezt sok hímnemű nem érti): imádom a szépen kidolgozott fakütyüket, különleges táblákat és a többfázisú játékokat. Kedvenc szerzőim Stefan Feld és Uwe Rosenberg. Fontosnak tartom, hogy a mai generációval is megszerettessük az élőben, beszélgetve társasozós kikapcsolódási lehetőséget, szemben az online világ csodáival.


 drkiss – Lektor, cikkíró

Nevem dr. Kiss Csaba, 1970-ben születtem, jogászként dolgozom, és van két fiam (11 és 7 évesek) és egy lányom (2 éves). Gyerekkoromban emlékeim szerint szerettem JEM_2014_045társasozni, de valahogy az maradt meg bennem, hogy sosem tudtam eleget játszani (ugye-ugye, és most kompenzálok). Tisztán emlékszem, hogy unokatestvérem Amerikába szakadt rokonai hoztak magukkal egyszer egy eredeti angol nyelvű Monopoly-t, és amikor elvitték, nekünk annyira hiányzott a játék, hogy saját kezűleg csináltunk egyet magunknak – ma úgy mondhatnánk, hogy Draw&Play alapon. Valamikor húszas éveim elején volt egy rövid kvízjáték-korszakom, de az eléggé felejthető. Kb. 2007 óra játszom újra, és ma persze leginkább a fiaimmal, akiknek kezdetben a DoW játékai jöttek be nagyon. A Ticket to Ride és a Memoir ’44 voltak a bevezetőjátékok (valahogy nekünk kimaradt a Catan- és a Carcassonne-korszak), mára viszont már más kiadók más játékai is jöhetnek: gyakorlatilag csak a pénztárca szab határt a vágyaknak. A Társasjátékos Klubban és a JEM-ben egy nagyon jó csapatot találtam, és őszinte örömet okoz, hogy hónapról hónapra részt tudok venni a magazin írásában, és talán a többiekkel együtt tudunk néhány jó pillanatot szerezni az olvasóknak.


 Eraman – Cikkíró

JEM_2014_041A dolgos hétköznapokban Farkas Tivadar névre hallgatok, de a Stivi becenévre (sz-szel ejtve) is reagálok. Valamivel több, mint 7 éve kezdtem el komolyabban társasjátékozni a Catan telepeseivel történt ismerkedésem után. Azóta gyűjtőszenvedélyem már nem csak a könyvekre korlátozódik, így sokkal gyorsabban telnek a polcok. Néha klubokban is felbukkanok, de valahogy gyakrabban jön össze (bár nem elég gyakran) az otthonra szervezett kiscsoportos játék. Elsősorban a könnyedebb műfajt szeretem, és bejönnek az ameritrash játékok, de azért eurogame-ekkel is asztalhoz lehet csábítani. Időnként szükségét érzem, hogy átfogó témákról alkossak véleményt, de néha belém hasít, hogy ehhez talán nincs meg a kellően széleskörű tapasztalatom, így nyitott vagyok az ellenvéleményekre. Az újság egyik lektoraként kekeckedési hajlamomat is kiélhetem.


 Főnix – Hírszerkesztő, cikkíró

JEM_2014_048Rigler Lászlónak hívnak, a Lacira inkább hallgatok, mint a fenti becenevemre. A társasjátékok régóta jelen vannak az életemben, egészen a gyerekkoromtól mostanáig mindig volt valami, amibe belekóstoltam: kamaszként lapozgatós könyveket (pl. Kaland, Játék, Kockázat), szerepjátékokat (pl. M.A.G.U.S.) és gyűjtögetős kártyajátékokat (pl. HKK) is játszottam. Bár a barátaimmal több mint 10 éve játszunk az átlagtól eltérő társasokat, a társasjátékok gamer világa 2014 elején rántott igazán magába. Azóta is járom a klubokat, és szinte minden alkalommal új játékokat próbálok ki. Mivel nem szeretem, ha a szerencsén alapul egy játék, alapvetően eurogame-párti vagyok, de fontosnak tartom a tematikát is, így az egyszerű fakocka-tologatásnál – számolgatásnál azért többet várok egy társastól.


 boresit –  Weblapprogramozó

apcselA társasfüggés nálunk egy karácsonyi Catan Juniorral kezdődött, amit a gyerekeink kaptak ajándékba. „Ráraboltunk” a potyatársasra, heteken keresztül nonstop játszottunk, és egy új világ tárult ki előttünk. A „kiskatan” után jött a „nagykatan”, azután sorban a Gémklub, a német e-bay, az LFG keres-kínál topicja és a Kickstarter, aminek eredményeképpen mára mindenütt társasok vannak a házban, és büszkék vagyunk az 1,2 játék/nap családi átlagunkra. Mivel amúgy is a kreativitás éltet, hamar elkezdtem magam is játékokat tervezni, és 2014-ben megnyertem a JEM által kiírt, Piatnik által támogatott társasjáték-tervezői versenyt. Az első játékom várhatóan őszre a boltokban lesz, a másodiknak hamarosan indul a Kickstarter-kampánya, és le sem állok évi 3-4 új játék kiadásáig. A társasjátékozás számomra már több, mint hobbi, ugyanúgy hozzátartozik a napi életritmushoz, mint az evés vagy az alvás, és már vendégségbe sem megyek anélkül, hogy egy társas ne legyen nálam. Tavaly tavasszal indítottuk el a keszthelyi Gémkapocs Klubot, a feleségem a társasjátékozás iskolai alkalmazásából írja a diplomamunkáját, játékszabályokat fordítok, és rajongói oldalakat készítek, s örömmel csatlakoztam a JEM magazin önkéntes szerkesztőségéhez is, mert a társasjátékozás népszerűsítése számomra egyfajta kultúrmissziós küldetéssé is vált, és megtisztelő, hogy ilyen módon is hasznára lehetek a játékos közösségnek.


 maat – Cikkíró

JEM_2014_044Varga Attila vagyok, 43 éves és társasjátékfüggő. „Civilben” rendőrként dolgozom, és a kollégák nem kis döbbenetére ott is lelkesen próbálom terjeszteni a társasjátékozás örömét. A gyermekkori társasjátékozás után felnőtt fejjel 9 évvel ezelőtt kezdtem el újra játszani a lányommal együtt, de 5 éve vált igazi szenvedélyemmé. A többségtől eltérően nekem nem a Catan telepesei vagy a Carcassone voltak az első játékaim, hanem az Elfenland és az Árkádia. Ma már több mint 200 társasjátéknak vagyok büszke tulajdonosa. Elsősorban európai típusú stratégiai és családi játékokkal szeretek játszani, így ezekről a játékokról írok cikkeket a magazinba.


Anett – Cikkíró

JEM_2014_047A nevem Hegedűs Anett. Sokat olvasok, tanulok és játszom. Körülbelül 7 éve űzöm a társasozást. A Monopoly-n én is átestem, de szerencsére az egyik születésnapomon megváltozott a helyzet: a Tibet nevű játékot kértem ajándékba. Ez a játék volt az elindítója, a Dominion mellett, társasjátékos életemnek. A Társasjátékos Klub tagjaként sok új embert ismerhetek meg, és még több játékkal játszhatok. A JEM magazin megváltoztatott pár dolgot az életemben. Elkezdtem cikkeket írni…, legalábbis próbálkozom. A játékokról röviden annyit, hogy szinte bármit kipróbálok, nincs kikötésem a témával, a stílussal vagy a nehézségi szinttel kapcsolatosan, hiszen egy aranyos gyerekjáték is lehet jó játék.


Lanatie – Korrektor, szövegtördelő

Porvayné Török Csillának hívnak, civilben végzettség szerint óvónő, amúgy otthjem1on babázós anyuka vagyok. Kifejezetten rapszodikus játékosnak mondanám magam, a háborús stratégiai darabokon kívül szinte bármive
l szívesen játszom, de az, hogy éppen mivel és milyen gyakorisággal, nagyjából úgy változik, mint a szélirány. Kifejezetten jó barátja vagyok a kvízjátékoknak, amikben lehetőleg nem csak én, de a játékostársaim sem tudják a válaszokat, viszont rendkívül jókat derülünk azon, ahogy próbáljuk egymást rávezetni a megoldásra. De emellett például a kedvenceim közé tartozik a Seasons is, tehát mondhatni, nagyjából mindenevő vagyok. Szívügyem a grafika és úgy általában a dobozok tartalma, ha egy játék igazán szép, akkor is ki akarom próbálni, ha amúgy leírás alapján nem keltené fel az érdeklődésem. Hobbi terén a társasjátékok mellett animét nézek, MMO-zok, olvasok, bíbelődöm az állatseregletünk valamelyikével és még kismillió dolgot csinálok teljesen rendszertelenül váltogatva az elfoglaltságokat. Mottóm: Az élet rövid. Egyél sok palacsintát.

Geri Ádám – tördelő

ga_kicsi
Világéletemben nagyon szerettem játszani, a Lego-tól például sosem szakadtam el, a társasjátékokhoz pedig pár éve találtam vissza. Kedvenceim a dedukciós és a gyilkosos, “ki kivel van” típusú játékok. Nagyon szeretek saját társasjáték-ötleteken, fejlesztéseken is agyalni, aminek tesztelésével aztán másokat is boldogítok.

Besty – Cikkíró
BeleváriEsztiBelevári Eszternek hívnak. Gyerekkoromban rengeteget társasoztunk a szüleimmel és barátaimmal, de ez a lelkesedés középsulira sajnos alábbhagyott. Aztán pár éve újra elkezdtem felfedezni a társasjátékok világának szépségét, főleg azért mert ebben találtam meg a teljes kikapcsolódás élményét. Olyannyira belemélyedtem a témába, hogy viszonylag rövid idő alatt, tetemes mennyiségű társast szereztem be, és a kívánságlistám is egyre csak bővül.  Szerencsére a férjemet is sikeresen megfertőztem a társasjátékok iránti szenvedélyemmel, így egy-egy új társasnál mindig van egy teszt partnerem. Remélem, hogy az írásaimon keresztül sikerül még több embert megfertőznöm a társasjátékok szeretetével.