Speicherstadt2_banner_1850x400

A nem egyszerű nevű Die Speicherstadt játékot kívánom bemutatni. Stefan Feld – aki ma már az egyik legnevesebb játéktervező – 2010-es játékában a játékosok a századforduló kapitalizmusának világát élhetik át, miközben nagy kereskedőházak  vezetőit alakítják, akik áruval kereskednek, az áruval megrakott hajókat irányítják raktáraikhoz és tűzoltókat fogadnak fel, hogy megvédjék áruikat a tűztől.

Minden kereskedőnek (játékosnak) 3-3 inasa áll rendelkezésre, akik körről-körre elfoglalják a raktárházak egyes szintjeit, majd az elfoglalt helyek alapján eldöntik, hogy megvásárolják-e az épülethez felforgatott kártyát, de lehet, hogy üres kézzel távoznak, mert az alattuk lévő már megvásárolta azt. Viszont ilyenkor boldogíthat minket az a tudat, hogy legalább az árakat felvertük. Ugyanis ez a játék alapvetően arról a döntésről szól, hogy vásároljunk drágán, vagy pedig hagyjuk, hogy az ellenfeleink vásároljanak olcsón.

A játék menete a következő:

1. Kínálat: Az előírásoknak megfelelően összerakott üzletkártyák közül felcsapjuk a megfelelő számút (eggyel többet, mint ahány játékos játszik).

2. Kereslet: A kezdőjátékostól kezdve mindenki felrakja az első inasát a kiválasztott kártya feletti első szabad helyre. Ha már van ott egy inas, akkor a második helyre tudjuk rakni, ha már két inas van, a harmadik helyre tudjuk rakni, és így tovább. Ezután minden játékos felrakja a második, majd a harmadik inasát is a kártyák fölé lentről felfelé.

3. Vásárlás: Itt jön a játék lényege. A kártyát ugyanis az tudja megvenni, aki a legalacsonyabb helyen van, de annyiért, ahány bábu áll a kártya felett, beleértve a vásárló bábuját is. Vagyis a többi játékos, aki fölénk rakta az emberét, jól fel tudja verni a kártya árát. Ha nem él a vásárlás jogával, akkor a felette álló követi, nyilván eggyel olcsóbban, hiszen az első bábu már kiesett. Ha ő se veszi meg, akkor tovább megy a vásárlás joga, és közben csökken az ár is.

4. rakodás: Ha a játékos hajót vitt el áruval, akkor azokat rá kell raknia szerződésekre, amiket korábban megszerzett (ha a szerződésre az előírt árukat sikerül felrakni, akkor az a játék végén győzelmi pontokat jelent). Vagy eladhatja őket a különböző kereskedők segítségével (kávépörkölő, teakóstoló, fűszerkereskedő, szőnyegkereskedő, gumikereskedő), vagy a megvett raktárába  rakhatja. Továbbá a vásárcsarnokába beválthatja másik árura (háromárut egy másikra) vagy pénzre (két árut egy pénzre), illetve egyet a vásárcsarnokban is elhelyezhet.

5. Bevétel: Mindenki kap egy pénzt; valamint akinek a bank kártya a birtokába van, kap még egyet; továbbá aki az adott körben egyetlen kártyát sem vett, kap plusz egy pénzt.

DS1A négy évszakra osztott játékot jól fűszerezi a négy tűzeset kártya. A tűzesetekben a legkevesebb tűzoltóval  rendelkező  játékos  annyi  győzelmi pontot veszít, amennyit a tűzeset kártya mutat, a legnagyobb tűzoltóegységet összegyűjtött játékos viszont   ugyanennyi   plusz   győzelmi   pontot   kap. A játék végén összeadjuk a változatos kártyákkal szerzett pontokat: a teljesített szerződéseket, plusz a különböző győzelmi pontokat hozó kártyákat. A legtöbb ponttal rendelkező játékos nyeri a játékot.

A játék központi mozgatórugója a kevés pénz. Ezáltal az a döntési nehézség, hogy drágán vásárolhatunk, de ha nem tesszük, akkor az ellenfeleink olcsóbban tudják megvenni azt, amiről mi lemondtunk. Figyelni kell a saját és játékostársaink pénzére, hiszen ha valakinek csak egy vagy két pénze van, akkor könnyen ki lehet őt zárni a vásárlásból. Továbbá nagy előnyt jelent utolsónak lenni, de persze ez a pozíció körbe jár.

Remek, szórakoztató játék, amely 8-10 éves gyerekekkel már családi játéknak is jó, feltéve, ha nem sértődnek meg arra, aki föléjük rakva a bábuját felveri a kártya árát. Bár a játék az egymás közti konfliktusra  épít,  ez  mégsem  olyan  direkt,  hogy elriassza  azokat,  akik  ettől  idegenkednének,  ugyanis  a  Die  Speicherstadtban  (2-5  játékos  részére) a konfliktust az egymásra tett kereskedőinasok jelentik, amikkel megdrágíthatjuk, adott esetben lehetetlenné tehetjük az alattunk állók számára a vásárlást. Hasonló mechanizmus van Michael Schacht játékában, a Feliniában is, annyi különbséggel, hogy ott a később lerakó vásárolhat először, de drágán, az utána jövők pedig olcsóbban, de kisebb választékból. Azaz a munkásfelhelyezés hasonló, de a vásárlási sorrend pont fordított.

A játékot gyors, pörgős játékmenet jellemzi, mivel a szabályai is egyszerűek. Sok konfliktus és helyezkedés van ebben a stratégiai játékban, mégsem kell hosszasan számolgatnunk a lépéseink előtt. Remek játék, csak ajánlani tudom mindenkinek, nem méltatlanul foglal el a BGG-n (BoardGameGeeken) a családi játékok körében jó helyezést.

Az ún. „Raktárváros” (Speicherstadt) Hamburg         szabadkikötőjében         épült a XIX. század végén. A hétemeletes raktárházakban többek között dohányárut, kávét, rumot, fűszereket tároltak, de helyet kaptak itt még olyan értékesebb termékek is, mint például a különféle keleti szőnyegek. Ez a világ legnagyobb egybefüggő raktárkomplexuma, mely gótikus stílusú díszítésének, bizarr oromzatának és apró tornyainak köszönhetően mély benyomást kelt minden látogatóban. Itt található a hamburgi Fűszermúzeum, ami nincs messze a fűszerraktártól, illetve a ma is működő fűszerárverési csarnok modern épületétől, mivel Németország második legnagyobb városának, Hamburgnak a gazdasági fellendülése, folyamatos vagyonosodása, valamint polgárainak mai jóléte szorosan összefügg       a       múzeumban       látható szerféleségek szállításával, finomításával és  forgalmazásával.  Az  adás-vétel  ma  is zajlik, és még mindig Hamburgban található a világ egyik legnagyobb fűszerpiaca.

maat

summárum

Tervező:                   Stefan Feld
Megjelenés:            2010
Kiadó:                       eggertspiele, Z-Man Games
Kategória:                Licitálós,sorozat gyűjtögetős
Ajánlott életkor:      8+
Játékosok száma:     2-4
Játékidő:                  45 perc
BGG link:                  66505
hivatalos oldal:     www.zmangames.com

Az eredeti cikk letöltése PDF-ben
Ha a böngésződ egyből megjeleníti, akkor egér jobb gomb, “Mentés másként…”

Vélemény, hozzászólás?