Jaipur_banner_1850x400

Jaipur1A Jaipur kis doboza egy nagyszerű játékot tartalmaz. A BGG-n (Board Game Geek) elért előkelő helyezése is ennek igazolása: az összes társasjáték közül a 129. helyen van, míg a családi játékok listáján a 11. helyen áll. A játék Sebastien Pauchon 2009-es munkája. Ő készítette korábban az Yspahan, a Jamaica és a Metropolys játékokat is. A 41 éves svájci tervező saját kiadóvállalatot is létrehozott, amellyel kiadta a Jaipurt is.

A Jaipur egy könnyed kétszemélyes játék, amely azért tartalmaz taktikai lehetőségeket is. Ennek a kereskedő játéknak a szabályai egyszerűek, de meglepő mélység van a játékban. A játékosok arra
törekednek, hogy ők legyenek a Maharadzsa személyes kereskedői.

Táblát ne keressünk a dobozban, mert ez egy kártyajáték, pontozó korongokkal kiegészítve.
Ha benézünk a dobozába, a következőket találjuk:

  • 55 kártyát: 6 gyémánt, 6 arany, 6 ezüst, 8 posztó, 8 fűszer, 10 bőr és 11 teve kártyát.
  • 38 áru korongot: 5 gyémánt, 5 arany, 5 ezüst, 7 posztó, 7 fűszer, 7 bőr korongot.
  • 18 bónusz korongot és 1 teve korongot, amely 5 rúpiát ér, és az a játékos kapja, akinek a forduló végén a legtöbb tevéje van.
  • 3 jutalom pecsétet, amelyeket a fordulók győztesei kapnak meg. Ezekből kettőt kell összegyűjteni a győzelemhez.

A játékban különböző árukat (különböző színű kártyákat) gyűjtünk, majd ezeket eladjuk (azaz pontra váltjuk). A játék során tehát vagy kártyákat veszünk fel az asztalról, vagy a kezünkben lévőket eladjuk. A kártya felvételénél a következő lehetőségeink vannak. Az egyik, hogy felveszünk egy termék kártyát az asztalon elhelyezett öt kártya közül, vagyis a piactérről. Ezért a kártyáért nem kell fizetni, hanem egyszerűen felcsapunk egy új kártyát a helyére. A másik, hogy a piacon lévő tevéket visszük el. Ilyenkor a lent lévő összes teve kártyát el kell vinnünk, de ezek nem a kezünkbe kerülnek, hanem külön gyűjtjük őket magunk előtt a saját karavánunkban. Ilyenkor is felcsapunk a helyükre lapokat, azaz mindig öt kártya lesz a piactéren. Ha viszont több termék kártyát akarunk elvinni, akkor ezért már fizetni kell. Vagy a tevékből, amik a karavánunkban vannak. Vagy másik termékkártyával, ami a kezünkben van. Vagyis a teve itt állandóan a cserekereskedelem fontos alapja, ezért nem árt, ha mindig van előttünk néhány.

Fontos szabály, hogy egy szál lapot nem lehet kicserélni a kezünkben lévő másik lappal vagy teve lappal, azt csak felvenni lehet. A vásárlás akciónál minimum két lapot el kell vinnünk a kiterített lapokból.

Ez már csak azért is fontos, mert egyszerre legfeljebb hét termék kártya lehet a kezünkben (ebbe nem számítjuk bele az előttünk lévő teve kártyákat). Ez pedig az egyik fontos taktikai elem. Vagyis az ellenfél kezét folyamatosan figyelni kell, mert ha már hét lap van a kezében, akkor csak korlátozott lehetőségei vannak a kártya felvételére.

A másik fontos szempont, hogy mikor adjuk el az áruinkat. Ugyanis az árukért kapott korongokat úgy kell kitenni, hogy értékük csökkenő legyen, és ebben a sorrendben kapjuk meg, vagyis az kap a legtöbbet az árujáért, aki legelőször adja el az adott terméket, hiszen ilyenkor még nagyobb a kereslet. Ugyanakkor van benne egy csavar, hiszen ha egyszerre három, négy vagy öt terméket adunk el, akkor ezekért bónuszkorongot kapunk (1-3, 4-6, illetve 8-10 pontosakat). Tehát érdemes ezekre hajtani, viszont egy hét kártyás kézlimitnél nem könnyű öt azonos típusú kártyát összegyűjteni.

Az áruk két részre bonthatóak: az értékesebbek (gyémánt, arany, ezüst) és a kevésbé értékesek (posztó, fűszer, bőr). A kevésbé értékesebb kártyákból több van, mint az értékesebbekből, ezért érdemes ezeket gyűjteni a bónusz korongokért. Viszont győzni nem tudunk az értékes áruk nélkül, ezért ha a piacon van ilyen termék, azt meg kell próbálnunk elvinni.Jaipur2

A játék szerencsefaktora igazán itt jön elő, vagyis amikor elviszek egy vagy több lapot, akkor milyen lapok jönnek a helyükre, amelyekből az ellenfelem tud válogatni. Értékes lapok vagy kevésbé értékes lapok? Nem tagadható, hogy a játékban a szerencsének is elég jelentős a szerepe. De azért bőven van hely a taktikázásnak is, hiszen lehet játszani arra, hogy ha sok tevénk van, akkor több árut is el tudunk vinni, vagy ha az ellenfelünk keze tele van (7 lap van nála), akkor nehezen tud újabb lapot felvenni. Egy fordulónak akkor van vége, amikor a harmadik kupac termék korong elfogy, vagy ha már nem tudjuk kártyákkal feltölteni a piacot. Általában a korongok fogynak el először, hiszen a játékosok folyamatosan adnak el, különben nem tudnának pontokat szerezni. A játék két nyert forduló után ér véget, azaz maximum háromfordulós egy játék.

Ez egy könnyed, gyors játék két személyre. Bár a BGG-n olvastam, hogy volt, aki két Jaipur készletet összerakva, kis szabálymódosítással 3-4 fős játékká alakította, de azért ez alapvetően két személyes játék. Könnyű a szabályokat elmagyarázni, teljesen kezdő társasjátékosok is hamar megértik, így gyerekekkel is jól játszható. Az ára sem megfizethetetlen, ezért nyugodtan merem ajánlani a társasjátékkal most ismerkedőknek is. A játék online is kipróbálható a Board Game Arena szerverén. Magyar szabály fent van az interneten, és a játék maga is teljesen nyelvfüggetlen. Tehát ha valaki egy könnyed, gyors játékra vágyik, amelyben a meglévő szerencsefaktor nem zavarja, akkor ezt a játékot bátran merem ajánlani.

maat


Az eredeti cikk letöltése PDF-ben
Ha a böngésződ egyből megjeleníti, akkor egér jobb gomb, “Mentés másként…”

Vélemény, hozzászólás?