Loveletter3_banner_1850x400 copyAmikor először hallottam erről, az összesen 16 lapból álló játékról, elkezdte izgatni a kíváncsiságomat. Mit lehet kihozni 16 lapból? Persze ott van például a magyar kártya, amiben a 32 lap szintén nem nagy mennyiség, ennek ellenére számtalan különböző játékot lehet vele játszani, és ezek közül többnek is hatalmas rajongótábora van. De mégis 16 lapról van szó, amik egy tematikus játékot alkotnak háttértörténettel, és a hírek szerint izgalmas játékmenettel. Először egy erősen reklámszagú ismertetőt olvastam róla, hogy milyen fantasztikusan sikerült ennyi lapból egy egyszerű, mégis izgalmas játékot összehozni. Kételkedtem ugyan, de egészen addig nem hagyott nyugodni, míg sikerült egyet beszereznem.

A játék elemei

Szóval mint említettem, a játék 16 lapból áll. Ennyi, és semmi több. Na jó, van még mellette 4 lap játékos segédlet, és egy kártyalap nagyságú szabálykönyv. De tényleg semmi több. Én egy fóliába csomagolva vettem ezeket, amihez utólag szereztem egy tokot. Lehetett még kapni szép hímzett bársonyszütyőben is, értelemszerűen magasabb áron. Azóta megtudtam, hogy ahhoz a győzelmi pontok számon tartására szolgáló jelölőket is adnak. A kártyák a királyi udvar tagjait ábrázolják, valamint a lapok alján a speciális képességeket. A segédleten minden lap speciális képessége fel van tüntetve, valamint az, hogy az adott típusú lapból hány van a pakliban.

Történet

A játék története szerint édesanyja bebörtönzése után Anette hercegnő elzárkózott a világtól, és az udvar bizonyos tagjain kívül senkivel sem találkozik. A játékosok a hercegnő udvarlói, akik közvetítőkön keresztül próbálják eljuttatni szerelmes leveleiket szívük hölgyéhez. A játékot az nyeri, aki a legtöbb levelet a lehető legközelebb juttatta el a hercegnőhöz.

A játék menete

A játék rendkívül egyszerű. Minden játékosnál van egy lap, ami azt a karaktert ábrázolja, akinél a játékos levele éppen van. A játékos körében felhúz egy lapot, és eldöntheti, hogy a kezében levő karakterek közül ki viszi tovább a levelét. A választott karakter lapja a kezében marad, míg a másik lapot eldobja, és végrehajtja a dobott lapon szereplő akciót. Az akciók hatására előfordulhat, hogy egyes játékosok levele megsemmisül, azaz a játékos kiesik a fordulóból. A fordulót az a játékos nyeri, akinek a legmagasabb rangú lap van a kezében mikor elfogynak a lapok a húzópakliból, azaz levele a legközelebb jutott a hercegnőhöz. Ezen felül úgy is meg lehet nyerni egy fordulót, ha az összes többi játékos levele megsemmisül, azaz kiesik. A játékot az nyeri, aki a játékosok számától függő fordulót megnyer.

Love-Letter-Cards

Játékélmény

A játék menete rendkívül egyszerű, és összesen nyolc különböző fajta lap speciális képességét kell megérteni, amik közül egyik sem bonyolult. Egy forduló néhány perc alatt lemegy, és egy teljes játék sem szokott húsz-harminc percnél tovább tartani. Szóval nagyszerű lehet két játék közötti átvezetésnek; vagy időkitöltőnek, míg várunk valakire; esetleg esti levezetésnek a gyerek számára,  ki azzal nyaggat, hogy társasozni akar, holott már igen közel a lefekvés ideje.
Ahhoz képest, hogy milyen egyszerű játék, mégis lehet benne trükközni, és néha nem árt kicsit alaposabban végiggondolni a lehetőségeket (ha ő azt hiszi, hogy én ezt a lapot azért dobom el,  ert…). Természetesen nagyrészt szerencsejátékról van szó, hiszen az esélyek nem előre meghatározott és lekorlátozott lehetőségek miatt egyenlítődnek ki, hanem inkább amiatt, hogy egyszerre több fordulót is lejátszunk, amelyek mindegyike lényegében különálló játék. Sajnos vannak vesztes helyzetek, amikor akármelyik lapot játsszuk ki, esélyünk sincs a győzelemre az adott fordulóban. Na de ilyenkor ott a következő, ahol már fordulhat a kocka. Akarom mondani a lapjárás.

Történelem

A játékot 2012-ben adták ki Japánban. Ennek a kiadásnak a grafikája még meglehetősen gyengére sikeredett. Viszont a játékot átvette az Alderac Entertainment Group, sokkal szebb grafikával  ruházta fel, és beillesztette a Tempest világán játszódó játékok sorába (Courtier, Mercante, Dominare). Lényegében ekkor indult meg a játék igazi sikersorozata, és ennek köszönhetően ezen
cikk írásakor a 229. helyen áll a BGG (BoardGameGeek) listáján.

Összefoglalás

Ez a játék erősen megosztja a játékosokat, akik vagy lenyűgözőnek tartják, hogy 16 lapból ilyen könnyed, mégis izgalmas játékot sikerült kihozni, vagy úgy gondolják, hogy a játék mechanikája egyszerűen rossz, hiszen bizonyos helyzetekben a szerencsétlen lapjárás miatt esélye sincs a játékosnak. Szerintem egy jó hangulatú, aranyos kis játék, ami jó szerelmes levél módjára akár még kisméretű női táskákban is elfér, és egy három vagy négy fős társaságban bármikor segít húsz percet izgalmasan eltölteni, még akkor is, ha valaki akkor ismerkedik a szabályokkal.

Eraman

summárum

Tervező: Seiji Kanai
Megjelenés: 2012
Kiadó: Alderac Entertainment Group
Kategória: Szerepválasztó, blöffölős, dedukciós kártyajáték
Ajánlott életkor: 12+
Játékosok száma: 2-4
Játékidő: 20 perc
BGG link: 129622
hivatalos oldal: www.alderac.com

Az eredeti cikk letöltése PDF-ben
Ha a böngésződ egyből megjeleníti, akkor egér jobb gomb, “Mentés másként…”

Vélemény, hozzászólás?