Pokhalo

A Pókháló egy egyszerű ‘dobj és lépj’-alapú versenyjáték, amiben a pókháló közepébe ragadt legyecskékkel kell kikecmeregnünk a háló szélére. Aki a leghamarabb éri el a célmezőt, megnyeri a játékot. A Pókhálót leginkább a társasokkal most ismerkedő kisebb gyerekek fogják szeretni.

Pókonegyszerű

A játékszabályok annyira egyszerűek, hogy szinte alig kell valamit magyarázni, az ikonok és jelzések a legkisebbek számára is érthetőek. Maga a játék is egyszerű: egy spirális pálya belsejéből kell kijutnunk a végére úgy, hogy kockadobással haladunk előre – amennyit dobunk, annyit lépünk. Két csavar van a játékmenetben: bizonyos mezőkre lépve előrébb vagy hátrébb kerülünk, kimaradunk a dobásból, vagy védve leszünk a póktól. A pók lesz az ugyanis, aki izgalmat és taktikázási lehetőséget visz a játékba: ha valaki a kockán 1-est (azaz pókot) dob, akkor a pálya szélén lesben álló mérges ízeltlábút egy zónányit (a nyolcoldalú pálya egy cikkelye) mozgathatja, és minden legyecske, aki az adott zónában van, egy szintet visszacsúszik a tábla közepe felé. Ha két legyecske ugyanarra a mezőre lép, akkor szintén elindul a pók, ebben az esetben a légyott irányába.

Kicsipók és nagyapók

A játékban egy kétoldalú tábla található: az egyik oldalán a Legyező nevű alapváltozatot, a másik oldalán pedig a Cselszövő nevű haladó változatot találhatjuk. A két változat között a pálya hosszán kívül a szerencsekártyák használata a különbség. A kártyák hoznak némi játékos interakciót, és ahogyan a legtöbb játékban, a “szerencsekártya” nem feltétlenül jelent nekünk jót. A lapok közt találunk olyanokat, amelyek a kockadobás értékét manipulálják: hozzáadhatunk vagy elvehetünk a dobás értékéből, újradobhatjuk a kockát, vagy tetszőleges értéket használhatunk a dobás helyett. A kártyákkal manipuláló lapokkal húzhatunk, átadhatunk vagy elvehetünk lapokat. Ha nagyon szerencsétlenek vagyunk, csapdába is eshetünk, ahonnan csak 6-os dobással tudunk kiszabadulni. Vannak lapok, amelyekkel megvédhetjük magunkat a pók csípésétől, illetve olyanok, amelyekkel a pók mozgását befolyásolhatjuk.

Meglegyem vagy ne legyem?

Engem a világból ki lehet kergetni a ‘csak 6-os dobással léphetsz tovább’ és a ’csak pontos dobással léphetsz a célba’ mechanizmussal, így szerencsére egyrészt nem én vagyok a célközönség, másrészt a kártyákkal ezeket lehet manipulálni, ami sokat segít a dolgon. A spirális pókháló, mint játéktér nem újdonság, az a koncepció azonban friss arculatot ad a játéknak, hogy a legyecskékkel menekülünk a pók elől, nem pedig magát a pókot mozgatjuk.

Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, a Pókháló egy gyerekjáték, az alapverzió szinte semmi interaktivitást nem tartalmaz, taktikázni, gondolkodni nem nagyon kell, minden a dobáson múlik – viszont az éppen számolni tanuló lurkók játszadozva gyakorolhatják a 10-es számkört. A szerencsekártyák sokat dobnak a játék minőségén, ezért egy-két parti után még a kisebbek is a haladó verziót fogják játszani. A nyolcszögletű doboz igazán egyedivé teszi a csomagolást, ahogyan a játék grafikája is. A legyecskék szuper aranyosra sikerültek, a dizájn a JEM magazin egyik szerkesztőségi tagjának, Gracza Balázsnak az érdeme.

Ha gyorsan le kell foglalnunk egy maroknyi 8 évest, akkor a Pókháló ideális választás a gyorsan pörgő játékmenetnek és az egyszerű szabályoknak köszönhetően.

Vili

 

Célközönség: gyerek
Megjelenés: 2015
Tervező:  Lenhardtné Kwaysser Fatime és Lenhardt Balázs
Kiadó: Kard és Korona Kft.
Kategória: Dobj és lépj versenyjáték
Játékosok száma: 2-6
Játékidő: 20-30 perc
Ajánlott életkor: 4+
BGG link:

 

Az eredeti cikk letöltése PDF-ben
Ha a böngésződ egyből megjeleníti, akkor egér jobb gomb, “Mentés másként…”

Vélemény, hozzászólás?