Roll Through the Ages: The Bronze Age

Categories: 1. Játék bemutatók,Gamer játékok

RTTA3_banner_1850x400

A Roll Through the Ages: The Bronze Age Matt Leacock 2009-es játéka. Bár Matt Leacock nem tartozik a legnevesebb tervezők közé, de azért érdemes játékaira figyelni. A kooperatív Pandemic 2009-ben, a Roll Through the Ages 2010-ben, a szintén kooperatív játéka, a Forbidden Island pedig 2011-ben volt az Év játéka díjra jelölve. Vagyis három év alatt három Év játéka díj jelölést hozott össze, ami pedig nem kis teljesítmény.

Ami érdekes, hogy a BGG-n (Board Game Geek) mint felhasználó saját játékait is pontozza. Ez alapján a Pandemic-et 10-esre, a Forbidden Islandot 9-esre, a Roll Throgh the Ages-t pedig 8.75-re értékelte.

Alapvetően ódzkodok azon játékoktól, amelyekben dobókocka található. Ugyanakkor vannak olyan dobókockás társasjátékok amelyeket nagyon szeretek, ilyen például a Stone Age, az Yspahan, a Boomtown, vagy Stefan Feld több játéka. A dobókockák a szerencse szerepét növelik a játékban, de ha ezt a játék jól ellensúlyozza, vagy pedig könnyed játékmenete miatt ez a szerencse nem zavaró, akkor a kockadobós játék is lehet jó. Véleményem szerint ilyen játék a Roll Through the Ages is.

Persze az itteni kockákon nem egyszerű pöttyök találhatók: az első oldalon három búzakalász jelképez három ételt, a másodikon három ember jelképezi a munkásokat, a harmadikon pedig két búzakalász
és két emberke látható; ha ilyet dobunk el kell döntenünk, hogy a két embert vagy a két adag élelmet akarjuk felhasználni. A negyedik oldalon pénzérme (ami alapból 7 pénzt ér), az ötödiken egy amfora található, ami a különböző gyűjthető árukat jelzi. A hatodikon két amfora és egy koponya van: a koponya jelzi a katasztrófa veszélyét illetve bekövetkezését, cserébe viszont két árut kaphatunk.
A játék minden információját egy mellékelt nyomtatványon tartjuk nyilván, bár ez vagy angol vagy német nyelvű, szerencsére van magyar nyelvű fordítás is, így pedig már teljesen nyelvfüggetlen a játék. Továbbá van egy fatáblánk, ahol kis jelölő tüskékkel tartjuk nyilván a búzánkat és a többi árufélét (fa, kő, korsó, textil és fegyver).

RollThroughTheAges

A játékot három várossal kezdjük, vagyis három kockával dobhatunk. Természetesen a lap ezt is jelzi nekünk. A kezdeti háromadagnyi ételt viszont a pontozótáblánkon tartjuk nyilván. Tehát annyi kockával dobunk, ahány városunk van. Ha katasztrófát dobtunk, azt meg kell tartani, a többivel újra dobhatunk, ha akarunk. Összesen háromszor lehet dobni. Ezt követően a pontozótáblán lelépjük a dobott búza mennyiségét és az árukat is. Ezeket minden körben alulról kezdjük el tölteni, azaz minden körben, amikor árut dobunk, először a fával kell lépni, ha két amforát dobunk, akkor először fával, majd a kővel lépünk,
és így tovább. Öt amfora esetén fa, kő, korsó, textil, fegyver a sorrend. Ha ötnél több amforát dobtunk, akkor újból kezdjük előröl, azaz a fától
kezdve ismételjük a sorrendet. Így a jelölőink előre mozognak és így egyre nagyobb értéket képviselnek, ami a fatáblán a jelölő tüske alatt látszik is.

Majd megetetjük a városokat, vagyis annyit lépünk vissza az ételjelölő tüskével, amennyi városunk van. Ha nem sikerül elég élelmet gyűjtenünk, akkor annyi katasztrófát (vagyis mínusz pontot) jelzünk a lapunkon, ahány várost nem sikerült megetetnünk. Persze mínusz pontot jelenthetnek a katasztrófák is: egy koponya még nem jelent semmit, de kettő már szárazság, amiért -2 pont jár; 3 koponya dögvész – amiért viszont nem mi, hanem az ellenfelek kapnak 3 mínusz pontot –; 4 koponya invázió, azaz -4 pont;

5 vagy több koponya esetén pedig lázadás tör ki birodalmunkban, amiért minden árunkat elveszítjük.

RollThroughTheAges2Ha embereket dobunk, akkor azokat városok és műemlékek építéséhez használhatjuk fel. Az újabb város újabb kockát jelent, azaz későbbiekben növeli az esélyeinket a jó dobásokhoz. A negyedik városunkhoz három, az ötödikhez négy emberre van szükségünk. Összesen hét várost építhetünk. Ha már úgy érezzük, elég városunk van, akkor az embereket a műemlékek megépítéséhez használhatjuk. 7 megépíthető műemlék van: Lépcsős piramis, Stonehenge, Templom, Függőkert, Nagy piramis, Obelix, Kínai nagy fal. Ezek felépítéséhez sok ember, azaz több kör kell, de a játék végén pontokat hoznak, főleg annak, aki először építi meg őket (aki másodszor építi meg őket, kevesebb ponot kap, aki harmadszor, már semennyit).

A termékeinket és pénzünket fejlesztésekre válthatjuk át. A dobókockán látható pénzérmék 7-7 pénzt, míg a termékek a jelölőjük alatt látható értéket jelképezik. A legolcsóbb fejlesztés 10 pénzbe kerül, a legdrágább 60 pénzért vásárolható meg. Ezek a fejlesztések különböző előnyökhöz juttatják a játékosokat, és a játék végén pontokat kapnak értük. A fejlesztések segítségével különböző stratégiákat lehet kipróbálni. Például a kőművességgel munkásokat mutató kockánként kapunk egy plusz munkást, ami a műemlékek építésénél nagyon jól jön. A mezőgazdasági fejlesztéssel plusz búzát kapunk, majd a magtár segítségével darabját négy pénzért eladhatjuk. A kőfejtő plusz követ hoz nekünk, a mérnöki tervezéssel pedig a követ becserélhetjük 3 munkásra.

A játék addig tart, míg meg nem épül az összes műemlék (kettő vagy három játékos kevesebb műemléket épít), vagy amíg valamelyik játékos meg nem veszi az ötödik fejlesztését. Ezen feltételek hamar bekövetkeznek, tehát a játék hamar véget ér. Kellemes családi játékról van szó, amely a komolyabb játékosoknak is egy könnyed kikapcsolódást jelent. Ugyanakkor mindenképpen szükséges megjegyezni, hogy a nevével ellentétben a játéknak semmi köze Vlaada Chvátil ismert civilizációs játékához, a Through the Ageshez. Egyszerű marketingtrükk, pedig a játék van olyan jó, hogy önmagában is sikeres legyen, ezt jelzi a Spiel des Jahres jelölés is.

maat

Tervező:                 Matt Leacock

Megjelenés:          2008

Kiadó:                     Gryphon Games

Kategória:              Kockadobálós stratégia

Ajánlott életkor: 8+

Játékosszám:        1-4

Játékidő:                30 perc

BGG link:                37380

Hivatalos oldal:      www.rollthroughtheages.com

 

Az eredeti cikk letöltése PDF-ben
Ha a böngésződ egyből megjeleníti, akkor egér jobb gomb, “Mentés másként…”

Vélemény, hozzászólás?