Schotten-Totten és Battle Line

Categories: 1. Játék bemutatók,Családi játékok

STB_banner_1850x400

Reiner   Knizia  a  világ  legtermékenyebb   társasjáték-tervezője.   A  táblás  társasjátékok mellett pályafutása alatt jó pár kártyajátékot is tervezett, az egyik ezek közül az 1999-ben készített igen jól sikerült kétszemélyes Schotten-Totten. ez olyan sikeres volt, hogy elkészítette ennek amerikanizált,

átdizájnolt és taktikai kártyákkal módosított verzióját is Battle Line néven. egyébként az itt bevezetett taktikai kártyák annyira népszerűek lettek, hogy a Schotten-Totten új verzióiba is belerakták.

stb1Schotten-Totten  története  szerint  Skóciában  vagyunk,  ahol  két  falu  van  egymás  mellett.  A  két falu között elterülő legelőn kilenc határkő jelzi a falvak közötti határvonalat, de az olvadó hó mindig elmozdítja a határköveket, ezért minden tavasszal a két törzs – az Észak-Hóttemeti és Dél-Hóttemeti – között vita alakul ki. Mindkét falu lakói maguk szeretnék birtokukba venni a határköveket, ezért saját földjeik védelmére legjobb embereiket küldik el harcolni. A játékosok a faluk vezetői, akik embereiket erős csapatokká szervezve elküldik küzdeni. Mindkét játékos megpróbál a határkövek saját oldalán erősebb csapatot összeszedni, mint a túlsó oldalon levők.

A játék alapból 63 lapból áll, amelyek közül 9 határkőlap és 54 számozott lap van. Ez utóbbiak között 6 szín 1-től 9-ig számozott  lapjait  találjuk.  A  határköveket  kirakjuk  a  két játékos közé, majd minden játékos 6 lapot kap a számozott lapokból, amelyeket a kezébe vesz. A játék menete nagyon egyszerű: a kézben tartott lapok közül kell minden körben letenni egyet valamelyik határkő felénk eső oldalára, majd a letett lap helyett felhúzhatunk egy másikat a pakliból.

Célunk, hogy erősebb csoportokat hozzunk létre, vagyis a pókerből vett erősebb lapkombinációkat rakjunk ki. Miután maximum három lapot lehet lerakni egy oldalra, így az alábbi kombinációkat lehet létrehozni. Ezek mind a Schotten-Tottenben (ST), mind a Battle Line-ban (BL) ugyanazok:

 

  • három azonos színű kártya, egymást követő értékekkel – színsor (ST: rendezett törzs, BL: ék)
  • három azonos értékű lap – drill (ST: Skót MacHótt csapat, BL: Falanx)
  • három azonos színű lap – flush (ST: törzs, BL: zászlóalj)
  • három lapból álló számsor tetszőleges színekből – sor (ST: Skót MacHótt váltó, BL: csatárlánc)
  • bármilyen más 3 kártyából álló formáció (ST: vad csőcselék, BL: sereg)

Az erősebb formáció nyer. Azonos formáció esetén az, amelyikben nagyobb értékű lapok vannak. Ha pedig teljesen döntetlen van, akkor az győz, aki először rakja le a három lapot. Akinek már biztosan erősebb a csapata a szemben lévő csapatnál, elveheti a határkövet. Akinek sikerül három egymás melletti határkövet birtokba venni, vagy ötöt bárhonnan, elfoglalhatja a legelőt és megnyeri a játékot.

A Schotten-Totten alapjátéka ennyi. Viszont a Battle Line-ba már taktikai kártyákat is beraktak, amelyek a Schotten-Totten későbbi kiadásában is szerepelnek akciókártyák néven. A tíz akciókártyából rendes kártya helyett húzhatunk fel, azaz ezek a kártyák is beszámítanak a kézlimitbe. A rendes kártya helyett kijátszhatunk egy akciókártyát, viszont fontos szabály, hogy csak annyit játszhatunk ki, hogy az általunk letett akciókártyák száma legfeljebb eggyel haladhatja meg az ellenfél által kijátszott akciókártyák számát.

Az akciókártyáknak természetesen más nevük van a Schotten-Tottenben és más a Battle Line-ban, de mindkettőnél ugyanazt tudják. Például a dzsóker kártyák bármelyik sorba berakhatók, és csak akkor határozzuk  meg  a  színét  és  az  értékét,  amikor  elbíráljuk  a  csapatot.  Az  átcsoportosítással  a  saját oldalon változtathatjuk meg a csapatok összetételét; a dezertőrrel ellenfelük egyikkártyáját vesszük ki a játékból; míg az árulóval a kivett kártyát egyenesen a mi oldalunkra helyezzük át.

stb2

A játékban – mint minden kártyajátékban – jelentős szerepe van a szerencsének, hiszen hiába rakhatunk kártyákat több helyre is, ha rosszul kezdtünk egy csapat összeállításának, sokszor hiába várjuk a megfelelő lapot. De azért bőven ad a játék kombinációs lehetőséget, különösen az akciókártyák bevetésével. Bár előfordulhat, hogy olyan akciólapot húzunk, amelyet nem tudunk használni, és akkor csak foglalja a kezünket. De azért összességében annyira kiegyensúlyozott a játék, hogy gyakran 5:4-es eredmény születik.

A Schotten-Totten új kiadása és a Battle Line szinte teljesen ugyanaz. Annyi a különbség, hogy ez utóbbiban 10-ig vannak számozva a kártyák, és 7 lap lehet a kezünkbe. Míg a komolyabb grafikájú Battle Line 100. a társasjátékok listáján és 76. a stratégiai játékoknál, addig a viccesebb grafikájú Schotten- Totten 236. az összesített listán és 38. a családi játékoknál. Persze ezen szavazatok nagy része még az eredeti kiadásra vonatkoznak, de azért érdekes látni ekkora különbséget két azonos játéknál.

Aki  komolyabb  –  némileg  harci  játékokra  hasonlító  grafikájú  –  játékot  szeretne,  válassza  a  Battle Line-t, akit viszont nem zavar a viccesebb kivitel, vegye meg a Schotten-Tottent. Én magam ez utóbbit választottam, mert többet játszottam akciókártyák nélkül, mint velük, így ugyanis jobban játszható gyerekkel. De akár az egyiket, akár a másikat választjuk, egy remek, pörgős, kétszemélyes játékot kapunk.

maat

Schotten-Totten

Tervező:                  Reiner Knizia
Megjelenés:           1999
Kiadó:                      Schmidt Spiele
Kategória:               Sorozat gyűjtögetős kártyajáték
Ajánlott életkor:     8+
Játékosok száma: 2
Játékidő:                 30 perc
BGG link:      372
Hivatalos oldal:  

Battle Line

Tervező:                   Reiner Knizia
Megjelenés:             2000
Kiadó:                        GMT Games
Kategória:                 Sorozat gyűjtögetős kártyaték
Ajánlott életkor:       8+
Játékosok száma:      2
Játékidő:                   30 perc
BGG link:                   760
hivatalos oldal:          www.gmtgames.com

Az eredeti cikk letöltése PDF-ben
Ha a böngésződ egyből megjeleníti, akkor egér jobb gomb, “Mentés másként…”

Vélemény, hozzászólás?