Rendezvény

Essenből jelentjük – 3. nap

3. nap
Ma reggel a szürrealisztikus élmények fokozódtak. Ugyanaz a karizmatikus biztonsági őr nyitott ajtót, de most senki nem próbált meg besurranni mellette. Sőt, ma 2 percig tréningelt minket mielőtt megadta a startjelet a reggeli akadályfutáshoz.

Prime Time

Célunk a tévécsatornánk számára műsorok és stábtagok (színészek, riporterek, producerek) megszerzése, segítségükkel egy heti műsorrend összeállítása, ami minél több nézőt hoz. A műsorokat és a stábtagokat nyílt licitálással lehet megszerezni. Van egyszer leadott műsor (pl. film), fél évados és egész évados sorozat. A műsorrend összeállítása után minden napra a játékossorendben szerezzük meg az elérhető nézőket – akiknek különböző preferenciáik vannak, így figyelni kell arra, hogy melyik nap milyen néző igényeit kell kiszolgálnunk.

A mechanizmus kicsit nyögvenyelős, és úgy tűnik, túlságosan értékes kezdőjátékosnak lenni. A hangulat viszont garantált, amit a műsorok rövid leírásai is segítenek.

SAM_9341 SAM_9343 SAM_9344 SAM_9345 SAM_9348

 

Faith

Ez egy kártyaalapú szerepjáték. Kártyákon vannak a felszerelési tárgyak valamint az ellenfelek. A karaktereknek van egy karakterlapja, amiben kinyomható elemek segítségével lehet frissíteni az értékeket és a képességeket. Az alapjáték dobozában 3 játékos és a kalandmester számára van pakli, és a szabálykönyvben egy rövid kampány is található.

Kipróbálni értelemszerűen nem tudtuk, és talán ez az oka, hogy nekem nem igazán jött át, hogy a klasszikus szerepjátékokhoz képest milyen pluszt ad – de be kell vallanom, engem a társasjátékok irányába elmozduló, különböző jelölőket és kártyákat alkalmazó szerepjátékok sem nyűgöznek le.

SAM_9356 SAM_9351 SAM_9354 SAM_9353 SAM_9349

 

Treasure Hunter

Minél több kincset kell összegyűjtenünk 5 fordulón keresztül, minden fordulóban 3 helyszínről. Egy forduló elején 9 lapot kapunk, amikből draftolással választjuk ki a számunkra kedvezőket. Ezután minden helyszínen sorban végigmenve ki kell raknunk az adott helyszínnel megegyező színű hőseinket: a legnagyobb és a legkisebb erővel rendelkező játékos kap 1-1 kincskártyát, ami akár negatív győzelmi pontot is érhet. Minden fordulóban még ki kell védenünk a goblinok különböző erejű támadásait, amikhez kutyákat kell használnunk – ha nem tudjuk kivédeni, akkor fizetnünk kell, amit a legerősebb kutyacsapatot birtokló játékos kap. A lapok között akciókártyák is vannak, amik hasznosak lehetnek a lapok felfedése során, ha mi akarjuk elérni a helyszínen a legnagyobb vagy legkisebb összértéket – vagy éppen el akarjuk kerülni azt.

Egyszerű, könnyen tanulható mechanizmus, amihez nagyon jól illik a draftolás.

SAM_9360 SAM_9361 SAM_9362 SAM_9363

 

Warehouse 51

Az Amerikai Egyesült Államok csődbe ment. Hogy legyen valami bevétele, kiárusítják az eddig titkos 51-es raktárban összegyűjtött ereklyéket, amikre gazdag műgyűjtők, a játékosok licitálnak. 4 különböző színű (különböző népek mitológiájához tartozó), és 1-3 pontot érő ereklyékre kell licitálnunk. A játék végén minden színben a többséget nézzük, és az első és második helyezést díjazzuk pontokkal. A játékban a csavar, hogy néhány ereklye hamisítvány, amik értelemszerűen nem adnak pontot a játék végén – viszont minden játékos csak 2 hamisítvány mibenlétét ismeri. Minden tárgynak van egy pozitív vagy negatív tulajdonsága, ami a játék különböző szakaszaiban hatnak tulajdonosukra.

Az ereklyék képei nagyon szépek, a tulajdonságok ötletesek. A furcsaságot a licitálási mechanizmus adja, mert a nyertes licit értékét a legtöbbet ajánló játékostól balra ülő játékos kapja meg.

SAM_9404 SAM_9370 SAM_9369 SAM_9368 SAM_9367 SAM_9366 SAM_9365 SAM_9364

 

Antarctica

Ez lényegében egy szokatlan mechanizmusú területtöbbséget díjazó játék. Az antarktiszi bázis körül körbemegy a napot szimbolizáló sárga félgömb. Amelyik cikkelybe ér, a legelöl álló hajót a tulajdonosa átrakhatja egy másik cikkelybe, ahol legutolsó lesz a sorban, és ott vagy épít egyet a felcsapott épületek közül, vagy használja egy ott lévő épület tulajdonságát. Építéskor le kell oda raknunk egy vagy több elérhető emberünket, és bónuszként kaphatjuk azt, hogy egy technológiai sávon előreléphetünk. Épületek tulajdonságai segítségével kaphatunk új embert vagy előreléphetünk egy technológiai sávon – mindkét esetben annyit, ahány emberrel és hajóval jelen vagyunk az adott cikkelyben. A játék végén minden cikkelyben a többséget, és minden technológiai sávon az elsőbbséget tisztázzuk. A pontozás sajnos elég zavaros volt a magyarázat során, elsőre nem tűnt egyszerűnek – de erről inkább nem nyilatkoznék.

SAM_9386 SAM_9384 SAM_9382 SAM_9380 SAM_9379 SAM_9378

 

Carnivore Coalas

A poszt-eukaliptikus világban (amikor az eukaliptuszfák már kipusztultak), a koalák ragadozókká válnak, és a törzsünk számára különböző mutáns állatokat kell levadásznunk elő-, fő és utóételnek. Minden körben koalákat fogadhatunk a törzsünkbe, és a kockával dobott szimbólumok segítségével aktiválhatjuk képességeiket. Ezek segítségével kell összeszednünk a menün szereplő állatokon lévő szimbólumokat és 3 lándzsaszimbólumot, hogy felszolgálhassuk célpontunkat az éhező törzsnek. Ha használtuk egy lap képességét, eldobjuk azt. Főleg a vicces grafikák adják a játék fő erősségét, a hangulati értékét.

SAM_9396 SAM_9397 SAM_9395 SAM_9399 SAM_9398

 

Paragon

Erről a játékról csak egy borítókép van fent a BoardGameGeeken, de sikerült kideríteni, hogy a kiadónál van egy prototípus. A sci-fi kártyajátékban egy földönkívüli eredetű energiaforrásból, a paragonból kell minél többet összegyűjtenünk. Ez a bárkának nevezett helyen található, amit először egy egyik játékoshoz sem tartozó harcos őriz, majd ezt legyőzve már mindig valamelyik játékos birtokolja – és termeli ki a paragont mindaddig, amíg a többiek hagyják. A körünk elején kockákkal dobunk, amik vagy energiát adnak vagy támadást. Az energia segítségével kártyákat lehet vásárolni (harcosokat, épületeket, civileket vagy azonnal végrehajtandó eseményeket). Minden megvett harcos egy saját pakliba kerül, aminek legfelső lapja védi a bázisunkat, ahol alapesetben egyetlen épületnek vagy civilnek van hely. Energia felhasználásával akár 4-re is bővíthetjük a bázisunk méretét vagy megváltoztathatjuk a harcospaklinkban a lapok sorrendjét. A támadások segítségével nem csak a bárkát őrző harcost, hanem közvetlenül más játékost is megtámadhatunk, hogy tőle paragont lopjunk. A legfelső harcosunk támadóértékének és a dobott támadásakciók számának szorzata adja meg a támadóerőnket támadáskor.

Sajnos nem minden alkatrész volt elérhető, így a szabálymagyarázat után nem volt alkalmunk kipróbálni a játékot. A grafika első rangú, és engem kilóra megvett, így mindenképpen figyelemmel fogom követni a jövőre tervezett játékkal kapcsolatos híreket.

SAM_9403 SAM_9401 SAM_9400

 

A nagy Catan-játék

Sikerült bekukkantani a nagy Catan-játékra is, ahol 250 asztalnál egyszerre 1000 játékos játszott. Minden körben a mindenkire érvényes dobott értéket egy központi kivetítőn lehetett látni, és pontosan 1 percük volt a következő dobás előtt. Sajnos az esemény végéről lemaradtam, de jártamban-keltemben vicces volt hallani a dobások utáni össznépi felhördüléseket.

SAM_9392 SAM_9393

 

Kíváncsian várjuk a holnapi utolsó napot, hogy meglássuk kinek lesz igaza: annak, aki az utolsó napra is nagy tömeget jósol; vagy annak, aki szerint a tavalyi pangás fog megismétlődni.

Eraman

Hozzászólások lezárva.

Még több itt:Rendezvény

Hírek

10 éves a JEM magazin

A Játékos Emberek Magazinja idén ünnepli kiadásának 10. évfordulóját. A születésnap alkalmából a szerkesztőséggel nagyszabású ...