Magazin

Karácsonyi játékajánló

A JEM magazin háza táján már hagyománnyá vált, hogy karácsony előtt játékötletekkel „sorozzuk meg” olvasóinkat. Az interneten egyre szaporodnak a hasonló próbálkozások, kisebb és még kisebb sikerrel, így mi is beállunk a sorba és megpróbálunk ajánlani néhány jó játékot. Ígérjük, hogy nem fog csalódni senki.

Számunkra nagy öröm, hogy egyre több forgalmazó dönt úgy, hogy honosít játékokat és ezzel szaporítja a hazánkban magyarul elérhető játékok listáját. Idén igazán színes a felhozatal, eddig még nem látott kavalkád várja a gyanútlan ajándékvadászokat a játékboltokban. Egyre népszerűbbek a partikon is jól szereplő játékok, de a gamereknek is van mivel elütni az időt, hiszen egyre több „nehézbombázó” jelenik meg magyar köntösbe bújtatva.

Kezdjük a sort a parti játékokkal, amik nevükkel ellentétben családi használatra is javasoltak.

Imagine (Reflexshop)

A legutóbbi JEM-ben lehetett olvasni erről a játékról, és most sem tudunk többet hozzáadni a cikkhez. Egyet mindenesetre meg kell jegyezni: a játék nagyon jól működik. Minél többet játszunk vele, annál jobban igényeljük a nehezebb feladványokat. Ennek igen egyszerű magyarázata van, nem csak a feladvány kitalálása lesz a feladat, hanem a lapok felhasználásának minél szélesebb módja. Az Imagine-ben feladatkártyákat húzunk és a lapról választva megpróbáljuk az átlátszó lapokkal rávezetni a többieket a megoldásra. Különlegessége a játéknak az interaktivitás, mivel a lapokat nem csak megmutatjuk és az asztalon pihentetjük, hanem életre is keltjük azokat és megpróbálunk animálni, mutogatni velük. Így igen sokféle lehetőség van egy lapban, csak a képzelet szabhat határt.

party-tarsasjatekok-cocktail-games-imagine-tarsasjatek-2-reflexshop

Megjelenés: 2015

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: Reflexshop

Játékosok száma: 3-8 (de lehet többen is játszani, akár csapatban, úgy izgalmasabb)

Játékidő: 30 perc (de nekünk még nem sikerült ennyi idő alatt abbahagyni)

Korosztály: 12+ (habár 8 évesekkel is játszottuk és nagyon ment nekik)

 

Speedy Words (MagicBox)

Volt itt már minden, barkóba, fogócska, bújócska, és most itt van az Ország-Város társasjáték változata. Ebben a játékban az idő az ellenfelünk, mivel a játékosok feladata a lapok által meghatározott kategóriában helyes választ találni. Képpel lefelé vannak a lapok; a legfelsőt felfordítva a húzópakli mellé tesszük. A következő lap a pakliban meghatároz egy színt és a kategóriát, a felcsapott lapon a színhez tartozik egy betű és máris megvan a kérdés. Név, ország, város, növény, állat, híres ember, tárgy, étel. Aki elsőként mond egy helyes szót a megadott kategóriában a megadott betűvel, megkapja a lapot és jön a következő kör. Az nyer, aki a játék végére a legtöbb lapot gyűjtötte. A játék ilyen egyszerű, de közel sem könnyű. Villámgyorsan kell felismerni a kategóriát és párosítani kell a színnel, majd a kezdőbetűvel és nem mellesleg még megfelelő szót is kell találni, amit ki kell mondani mindenki előtt. Igazán szórakoztató és egyben szókincsbővítő játék.

alap

Megjelenés: 2014

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: MagicBox

Játékosok száma: 1-10 (a játékosok maximális számát az asztal mérete és a játékosok távollátási képessége határozza meg)

Játékidő: 10-15 perc (amit szorozzunk meg minimum 5-tel, mivel ennyit fogunk vele játszani egyhuzamban)

Korosztály: 6+

 

Aljas 7-es (Best Toys)

Még a legbugyutább bandita is tud számolni, ha mást nem is. Vagy mégsem? Ebben a játékban semmi más dolgunk nincs, minthogy segítünk megszámolni a gengsztereket, csakhogy egy nagy gond van, mindegyik csak 7-ig tud elszámolni és vissza. A játékosok szétosztják a paklit és egymás után lapokat játszanak ki, anélkül, hogy megnéznék előre, mit tesznek le. Ezután bemondják, hányadik gengsztert látták. Ha elérünk hétig, akkor visszafelé számolunk 1-ig, majd megint 7, megint 1 és így tovább. Ugye milyen egyszerű? Hát nem az, mivel néha előkerül egy, aki telefonál, ilyenkor nem lehet beszélni, csak hümmögni szabad, aztán jön, amelyik nem beszélhet, ilyenkor meg se mukkanhatunk. A legnagyobb zavart az okozza, ha olyan lap kerül elő, amin ketten vannak, ilyenkor duplán számolunk, viszont a következőnek passzt kell mondania. Ha valaki eltéveszti a mondást, márpedig valaki el fogja rontani, az megkapja az addig kijátszott lapokat és a kezdi az újabb kört. Az nyer, akinek elsőnek elfogynak a lapjai a kezéből. Vicces, mulatságos játék.

drei_hasen_die_fiesen_7_aljas_hetes_tarsajatek_partijatek_koncentracios_nyelvbotlos_vidam_kartyajatek00

Megjelenés: 2015

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: Best Toys

Játékosok száma: 2-6

Játékidő: 20 perc

Korosztály: 8+ (kisebbek is játszhatják)

 

Golyópálya Space City-Űrállomás (Logikó-P)

Erről a játékról is esett már szó, viszont most egy olyan változatát mutatjuk be, ami még izgalmasabbá teszi. Mint azt tudni lehet, ez egy építőjáték, abból is a legjobb minőségű, amivel eddig találkoztam. Lényege olyan pályát építeni, amin a legurított golyók a pályát végig követve a talajra érnek. Elmondva sokkal egyszerűbb, mint a valóságban. Fejleszti a térben gondolkodást, segíti a motorikus képességek fejlődését, téri összefüggések, irányok azonosítását, differenciálását. A mostani változat annyiban különbözik elődeitől, hogy fluoreszkál, így sötétben fantasztikus látvány tárul elénk. Megépíteni ezt sem könnyebb, mint elődeit, viszont a végeredmény sokkal izgalmasabb. Akik ismerik a rendszert, azoknak nem kell bizonyítani; akik nem ismerik, azok gyorsan szerezzék be!

wsspacecity

Megjelenés: 2016

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: Logikó-P

Játékosok száma:

Játék idő:

Korosztály: 5+

 

7 csoda: Párbaj (Gémklub)

Gondolom, az alapjátékot nem kell bemutatni, de ha igen, akkor itt lehet olvasni róla. Nos, a szerző gondolt egyet és összedobta egyik kollégájával a méltán népszerű 7 csoda kétszemélyes változatát. Ez tényleg jó két személlyel, nem úgy, mint az eredeti játék kétszemélyes variánsa. Három korszakon át kell lapokat megszereznünk, amikkel nyersanyagokhoz, katonai erőhöz, tudományos ismeretekhez, kereskedelmi monopóliumokhoz és értékes győzelmi pontokhoz juthatunk. A játékosok felváltva vesznek el lapokat és teszik maguk elé. Ha nincs megfelelő nyersanyag a tarsolyunkban, akkor nem a másiktól veszünk, hanem a banktól. Viszont annak árát befolyásolja ellenfelünk nyersanyag készlete, mivel ha neki van valamije, az eggyel növeli minden egység vételárát. Itt is építünk csodákat és rögtön mindenki négyet. Nincsenek szintek, viszont minden csoda újabb akciókat, pontokat és nyersanyagokat ad megépítőjének. A játékot háromféleképpen lehet megnyerni: vagy megsemmisítjük ellenfelünket katonai túlerővel, amit egy külön erre rendszeresített sávon jelzünk, vagy hat különböző tudományos lapot szerzünk, melyek szimbólumai is eltérőek, vagy egyszerűen több pontot szerzünk a játék végére. Az első két esetben, amint megvalósul valamelyik feltétel, azonnali győzelmet ad. A játék gyors, egyszerű és nagyszerű. Kötelező kipróbálni.

7_csoda_parbaj_asm34545_14780895677501

Megjelenés: 2015

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: Gémklub

Játékosok száma: 2

Játék idő: 30 perc (tényleg annyi)

Korosztály: 10+ (fiatalabbak is kipróbálhatják)

 

EladLak! (ComPaya)

Régi játék, új köntösben. Sebaj, akkor is jó! Az Eladlak (For Sale) mára klasszikussá nőtte ki magát. Több kiadást megélt és több ráncfelvarráson van túl, de mégis ez a mostani talán a legédesebb számunkra. A játékban ingatlankereskedőket alakítunk, és feladatunk, hogy aukciókon minél értékesebb ingatlanokhoz jussunk hozzá. Van itt kartondoboz, csatorna, gravitációs WC és űrállomás is. A lényeg, hogy minél kevesebbet fizessünk értük. A játék több körön át tart és minden körben annyi ingatlant teszünk az asztalra, ahányan játszunk. Ezután kezdetét veszi az ádáz harc a lakásokért. Licitálunk sorban, és aki passzol, az az aktuális leggagyibb ingatlant elveszi, majd az addig felajánlott pénzének a felét lefelé kerekítve befizeti a bankba, a többit visszakapja. Aki a legtöbbet ajánlotta, kapja a legértékesebb ingatlant és befizeti felajánlásának 100%-át. De vigyázz! Ha elfogy a pénzed, nagy bajba kerülhetsz és csak ócska viskókat szerezhetsz. De még az is előfordulhat, hogy csupa nagy értékű ingatlan kerül terítékre, ilyenkor szinte ingyen kapjuk meg valamelyiket. Miután minden ingatlan gazdára talált, kezdetét veszi a „lakok eladása” rész. Most csekkeket teszünk az asztalra és mindenki lefordítva maga elé teszi egyik korábban megszerzett ingatlanját. Egyszerre felfordítjuk azokat, és aki a legnagyobb értékűt tette, választ először csekket, majd a többiek követik csökkenő értékű ingatlanjaikkal. Az nyer, aki a játék végére a leggazdagabb lesz. A játék kötelező vételnek számít!

eladlak_com34393_14773892535446

Megjelenés: 1997

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: ComPaya

Játékosok száma: 3-6

Játék idő: 20-30 perc

Korosztály: 8+ (kisebbek is kipróbálhatják)

 

Yangtze (Piatnik)

Idei családi újdonsága a kiadónak, Reiner Knizia legújabb műve, ami a Jangce folyón játszódik. Kereskedőket alakítunk és feladatunk minél értékesebb portékákat összegyűjteni, majd azokat eladni. A játék érdekessége, hogy a megszerezhető portékákat a folyóról tudjuk megvenni és minél előrébb haladnak, annál többe kerülnek. A játék végén pontokat kapunk az árukért, az épületekért és ezeket pénzre váltva hozzáadjuk addig megszerzett pénzeinkhez. A leggazdagabb játékos lesz a győztes. Könnyed családi játék, kellő gondolkodással és pazar grafikával a megszokott kivitelben és minőségben.

yangtze

Megjelenés: 2016

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: Piatnik

Játékosok száma: 2-4

Játék idő: 60 perc

Korosztály: 8+

 

RoboRace (A-games)

Még hogy a robotok semmire nem jók! Még sportolni is tudnak helyettünk, csak az elménkre van szükség, hogy irányítsuk őket. Ebben a játékban minden játékos egy robotot irányít, a RoboRace Arénában. A kezünkben lévő lapok közül az egyiket úgy kell letenni az asztalon lévőkre, hogy a robotok azonos színű robotokat takarjanak. Lehet egy, kettő, három, sőt négy robotot is letakarni egyszerre, de egy dolgot mindig szem előtt kell tartani, kettő vagy több robot letakarásakor legalább két lapot le kell fednünk. Sikerünket hat akció korong segíti, amikkel robotjainkat tudjuk módosítani, cserélni, vagy az asztalon lévő lapokat tudjuk manipulálni. Mindemellett az Arénában is hozzájuthatunk további korongokhoz, amikkel további segítséget kapunk a sikeres lefedéshez. Az lesz a győztes, aki elsőként ér be a célba és több pontja is van, mint a többieknek. Nem mindig az első befutó nyer, mivel a többiek még versenyben vannak a kör végéig. Lehet egyedül is játszani és 5-6 éveseknek való szabály is van a játékhoz. Neuronokat bekapcsolni, kezdődik a RoboRace!

roborace_gam35250_14785166273159

Megjelenés: 2016

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: A-games

Játékosok száma: 1-6

Játék idő: 30 perc

Korosztály: 8+

 

A parti és családi játékok után most jöjjenek a „nehézbombázók” gamereknek és vállalkozó kedvű családoknak. Az idén számtalan szuper gamer játék jelent meg magyar nyelven, és emiatt igen nehéz a választás, mi mégis megpróbálunk néhányat bemutatni.

 

Pandemic Legacy (Gémklub)

Ez az a játék, amiről ha túl sokat beszélünk, akkor nyakunkat szegik. Legyen annyi elég, hogy a nagysikerű Pandemic továbbfejlesztett változatáról van szó, amiben 12 hónapon át követhetjük az izgalmas eseményeket. Minden játék alatt, után, előtt újabb meglepetések várják a játékosokat, amiket a dobozban lévő fekete kis dobozokból kell elővenni. Gyakori eleme a játéknak, hogy egy lapot szét kell tépni, valamit le kell ragasztani egy vagy több matricával, de ez senkit ne tántorítson el a játéktól, mivel ha végig akarjuk játszani, minimum 12-szer kell asztalhoz, azaz táblához ülnünk. Ha nem sikerül teljesíteni a feladatokat, akkor ez 24-re is nőhet. Nem is szaporítom a szót tovább, még a végén elkotyogom magam, a lényeg az, hogy ezzel kötelező játszani.

4091446_orig

Megjelenés: 2015

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: Gémklub

Játékosok száma: 2-4

Játék idő: 60 perc

Korosztály: 13+ (na jó, 12 is lehet)

 

Ave Roma (A-games)

Idén debütált a kiadó első gamer játékával, ami igen gyorsan sikertörténetet írt. Akik támogatták a Kickstarteres kampányt, azok szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen azon kevesek közé tartoznak, akik birtokolnak egy ilyen játékot. Hazai kereskedelemben is elérhető volt játék, de a túlzott nemzetközi érdeklődés miatt szinte azonnal elfogyott, ahogy megjelent. Akik lemaradtak, azok ne csüggedjenek, mivel hamarosan jön a második kiadás és akkor be lehet pótolni a lemaradást. Addig is egy kis adalék a játékról. Rómában vagyunk és feladatunk minél nagyobb vagyont szerezni, befolyást a szenátusban, területeket Európában és épületeket a Római Birodalomban. Alapvetően egy munkáslehelyezős, erőforrás-menedzselős játékról van szó, viszont a csavar a munkások háza táján keresendő. Mindenkinek ugyanolyan színű munkásai vannak, azaz nincs saját munkásunk, viszont mindnek van egy értéke 1-5 ig. Miután a nyolc akció lehetőségre elhelyezte mindenki a munkásait és végrehajtotta választott akcióit, jön a játék lényege. Újra birtokolnunk kell 5 munkást, amit az akció helyekről veszünk vissza. Ennek következménye, hogy nem 1-5 ig lesznek melósaink, hanem ahogy összejön. Visszavételkor arra kell törekedni, hogy olyan értékben legyenek munkásaink, amilyen akciókat végre akarunk hajtani. Több módon is lehet nyerni, így nincs recept a biztos sikerhez.

pic2938270_lg

Megjelenés: 2016

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: A-games

Játékosok száma: 2-5

Játék idő: 25 perc/játékos

Korosztály: 12+

 

Istanbul (Piatnik)

Talán ezt a játékot sem kell bemutatni, mivel erről már korábban írtunk. Viszont azt érdemes megjegyezni, hogy ez a játék az utóbbi idők egyik legkedveltebb gamer bevezető játéka, és ezt bizonyítja, hogy több kiegészítő is megjelent hozzá, nem mellesleg magyar kiadást is megélt. A játékban kereskedők vagyunk, akik drágaköveket próbálnak meg szerezni. Munkásainkat úgy küldjük dolgozni, hogy mindenféle nyersanyagokat szerezzenek, amiket eladva értékes drágakövekhez juthatunk. Aki elsőként éri el a játék végi célt, lesz a győztes. A játék érdekessége, hogy 12 terület lapból áll, amin mozgatjuk munkásainkat, és ezeket minden játék elején véletlenszerűen helyezzük el, így minden játékban másképp lesznek elrendezve. Az első játékra van javaslat, hogyan tegyük egymás mellé a lapokat, de aztán, amikor már nagyon megy a játék, ránk van bízva, mi hová kerül. Sok az interakció a játékban, viszont ez nem csökkenti a játék élvezeti értékét. Feltétlenül próbálja ki mindenki.

istanbul_pia34578_14745326887477

Megjelenés: 2014

Magyar megjelenés: 2016

Magyar kiadó/forgalmazó: Piatnik

Játékosok száma: 2-5

Játék idő: 60 perc

Korosztály: 10+

 

Nos, a lista nem teljes, mivel még legalább 50 játékot felsorolhattunk volna, ehelyett csak néhányat emeltünk ki a sok közül, és ajánlunk még többet a magazin hasábjain. Remélem, hasznos ez a kis gyűjtemény és mindenkinek sikerült ötleteket gyűjteni a karácsonyfa alá valóhoz.

Jó játékot és boldog karácsonyt kíván a JEM magazin összes munkatársa!

Hozzászólások lezárva.

Még több itt:Magazin

Magazin

Megjelent a JEM magazin 135. száma

Játékismertetők:Kutna Hora: Az ezüstváros (Magyar Premier)Tea Time CrimeRóma dicsőségeMobeeBonfireBonfire: Trees and CreatureFöld és VízCaylusHidden Stones ...
Magazin

Megjelent a JEM magazin 134. száma

Játékismertetők:Piatnik klasszikusokPiatnik 200Papaya Boats (Magyar Premier)Ronny Roller (Magyar Premier)Zoknifogócska SzofivalMu csacsiErster ObstgartenActivity PlaymobilMysterium Kids: Kipkop ...