Rólunk

A Játékos Emberek Magazinja (JEM) egy ingyenes online társasjátékos magazin, ami 2013. április 1. óta jelenik meg, minden hónap 1-jén.

A JEM célja a társasjátékozás élményének népszerűsítése, a társasjátékos kultúra terjesztése. A társasjátékok iránt érdeklődőknek (tapasztalattól és életkortól függetlenül) szeretnénk játékokat bemutatni és képet adni a társasjátékos világ eseményeiről. Játékismertetőinkben áttekintést adunk a játékok működéséről és hangulatáról. A játékokról igyekszünk objektív kritikát megfogalmazni minősítés nélkül, bemutatva azok tulajdonságait, jellemzőit. Szeretnénk megosztani olvasóinkkal a játékokhoz kapcsolódó személyes élményeinket, tapasztalatainkat is.

Impresszum:

A kiadó neve: Társas Központ Egyesület
A kiadó székhelye: 1162 Budapest, Attila u. 133.
A kiadásért felelős személy neve: Hegedűs Csaba
A szerkesztésért felelős személy neve: Hegedűs Csaba
ISSN 2786-1546


Elérhetőség:

E-mail: jemmagazin@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/jemmagazin


Stábunk tagjai:

Hegedűs Csaba (drcsaba) – Főszerkesztő, cikkíró

Gyerekkorom óta szenvedélyes játékos vagyok. A ’70-es években a kor nagy klasszikusait, a magyar és a francia kártyával játszható játékok sokaságát ismertem meg. Később a 8 bites számítógépek, majd a PC-k ejtettek rabul, de kb. 20 éves koromban ismét a társasjátékoké lett a főszerep. Gyermekeim születését követően alig vártam, hogy nekik is megmutathassam, milyen klassz dolog társasozni. Családommal közösen keltettük életre a Társasjátékos Klubot, ami azóta Társas Központ Egyesületté alakult át. Elsősorban az euro jellegű játékokat kedvelem, de néha belekóstolok az amerik világába is, nem túl nagy sikerrel. Mivel mindig is gyűjtögető életmódot folytattam, a darálók és a kártyapaklik mellett társasjátékokat is gyűjtök, melyekből megközelítőleg 2.000 db van a birtokomban. Társasjáték szerzőként is próbálgatom szárnyaimat, de ennek sikeréről majd azok nyilatkoznak, akik ismerik a műveimet. Több esemény az én fejemből pattant ki, mint például a Társasjátékok Ünnepe, a Társasjátékos Olimpia, a Társasjáték Fieszta stb. Remélem, még nagyon sokáig lesz erőm, hogy a társasjátékok világában időzzek és hasznos tagja legyek az egyre növekvő közösségnek.


dr. Kiss Csaba (drkiss) – Szerkesztő, cikkíró, korrektor

1970-ben születtem, jogászként dolgozom és van két fiam és egy lányom. Gyerekkoromban emlékeim szerint szerettem társasozni, de valahogy az maradt meg bennem, hogy sosem tudtam eleget játszani (ugye-ugye, és most kompenzálok). Tisztán emlékszem, hogy unokatestvérem Amerikába szakadt rokonai hoztak magukkal egyszer egy eredeti angol nyelvű Monopolyt, és amikor elvitték, nekünk annyira hiányzott a játék, hogy saját kezűleg csináltunk egyet magunknak – ma úgy mondhatnánk, hogy Draw & Play alapon. Valamikor húszas éveim elején volt egy rövid kvízjáték-korszakom, de az eléggé felejthető. Kb. 2007 óta játszom újra, és ma leginkább a családommal (akiknek kezdetben a DoW játékai jöttek be nagyon), illetve a Társas Központ Egyesület klubjában (ha sikerül eljutnom a klubalkalmakra). A Ticket to Ride és a Memoir ’44 voltak a bevezető játékok (valahogy nekünk kimaradt a Catan- és a Carcassonne-korszak), mára viszont már más kiadók más játékai is jöhetnek: gyakorlatilag csak a pénztárca szab határt a vágyaknak. A Társas Központ Egyesületben és a JEM-ben egy nagyon jó csapatot találtam, és őszinte örömet okoz, hogy hónapról hónapra részt tudok venni a magazin írásában, és talán a többiekkel együtt tudunk néhány jó pillanatot szerezni az olvasóknak.


Belevári Eszter (Besty) – Cikkíró

Gyerekkoromban rengeteget társasoztunk a szüleimmel és a barátaimmal, de ez a lelkesedés a középiskolás éveimre sajnos alábbhagyott. Aztán jó pár éve újra elkezdtem felfedezni a társasjátékok világának szépségét, főleg azért, mert ebben találtam meg a teljes kikapcsolódás élményét. Olyannyira belemélyedtem a témába, hogy viszonylag rövid idő alatt tetemes mennyiségű társasjátékra tettem szert, és a gyűjteményem folyamatosan bővül. Szerencsére a férjemet is a társasjátékok bűvkörébe tudtam vonzani, így egy-egy új játéknál mindig van egy tesztpartnerem is. Remélem, hogy a bemutatóimon keresztül sikerül még több emberrel megismertetnem ezt a csodálatos hobbit, ami nálam már szenvedély.


Krantz Domokos (Domi) – Cikkíró, olvasószerkesztő, korrektor

Fent olvasható a becses nevem, de mindenki csak Dominak nevez, kivéve, aki nem ismer, mert az sehogy. Szenvedélyes társasjátékos vagyok, és sajnos gyűjtöm is őket. 2012 óta működtetünk feleségemmel társasjáték klubot Nagytarcsán, Pest mellett. Itt minden korosztály igényét kielégítjük, óvodás kortól kezdve a nyugdíjas korig. Rendszeresen népszerűsítjük a hobbit a falurendezvényeken is. Minden típusú játékot szeretek játszani és játszom is, a TI4-től kezdve a Terra Mysticán keresztül a Looping Louie-ig. 4 gyermekem mellett garantált, hogy valaki mindig legyen kéznél, aki leül velem játszani. Kb. 500 játék kukucskál otthon a szekrényeken. Szabadidőmben, amikor nem társasozom, akkor társasjáték szabályt olvasok vagy fordítok, közös játékrendelést szervezek barátaimnak, a társasjáték Facebook-csoportot adminisztrálom, de voltam már játékdíj zsűrijében is tag. Civilben köztisztviselőként dolgozom műszaki területen, szövegeket lektorálok, vagy épp Brüsszelbe utazom ülésekre. A hivatal közlönyének én vagyok a főszerkesztője. A munkahelyemen is már számos kollégával megszerettettem a társasjátékokat.


Rigler László (Főnix) – Cikkíró, olvasószerkesztő

Idegenvezetőként tevékenykedem és van egy kisfiam. A társasjátékok a kezdetektől fogva jelen vannak az életemben, a rajongás a gyerekkoromban kezdődött olyan társasokkal, mint a Capitaly vagy a Ki az úr a tengeren?, aztán kamaszként tettem egy hosszú kitérőt a lapozgatós könyvek, szerepjátékok és gyűjtögetős kártyajátékok világába, majd a barátaimmal rátaláltunk a modern társasjátékokra. A gépszíj azonban 2014-ben kapott el igazán, amikor ez már nem volt elég, még több játékot akartam megismerni, így elkezdtem rendszeresen klubokba járni (itt ismertem meg a feleségemet is), később pedig megalapítottam az első magyar társasjáték csoportot a Facebookon, ami azóta a társasjáték-fanok fő online fórumává vált.
Mivel nem szeretem, ha a szerencsén alapul egy játék, alapvetően eurogame-párti vagyok, de fontosnak tartom a tematikát is, így az egyszerű fakocka-tologatásnál azért többet várok el egy társastól. Inkább élmény-centrikus vagyok, mint gyűjtő, ezért a gyűjteményem szerény méretű, kb. 70 játékot számlál.


Bagó Dániel (Sarruken) – Cikkíró, olvasószerkesztő

2018 tavaszán csatlakoztam a JEM csapatához. Mivel a játék valamilyen formában évtizedek óta az életem része, ezért nagy örömömre szolgál, hogy most már nemcsak kiélvezem a társasjátékokat, hanem írok is róluk. Fő játékpartnerem a feleségem, de rajta kívül is számtalan barátom van, akikkel változó rendszerességgel össze szoktunk ülni játszani. Habár megrögzött “eurós” vagyok, hitem szerint nem létezik objektíve rossz játék – ha akár egyvalaki is kikapcsolódik, örömet szerez magának vagy másnak a játék segítségével, az már jó.


Varga Attila (maat) – Cikkíró

Elmúltam 50 éves és társasjátékfüggő vagyok. „Civilben” rendőrként dolgozom, és a kollégák nem kis döbbenetére ott is lelkesen próbálom terjeszteni a társasjátékozás örömét. A gyermekkori társasjátékozás után felnőtt fejjel több, mint 10 évvel ezelőtt kezdtem el újra játszani a lányommal együtt, és hamar igazi szenvedélyemmé vált. A többségtől eltérően nekem nem a Catan telepesei vagy a Carcassonne voltak az első játékaim, hanem az Elfenland és az Árkádia. Ma már több, mint 500 társasjátéknak vagyok büszke tulajdonosa, így lakásvásárlásomnál kiemelt szempont volt, hogy legyen hely egy “társasjáték falnak”. Elsősorban európai típusú stratégiai és családi játékokkal szeretek játszani, így ezekről a játékokról írok cikkeket a magazinba.


Gál József (Tzimisce) – Cikkíró, olvasószerkesztő

Kisgyerekkoromban a kártyajátékokért rajongtam: Snapszer, Rikiki, később Ulti és Tarokk.
A társasjátékokban én is a Novoplast vonalon mozogtam a szokásos Capitaly és Gazdálkodj okosan! mellett. Általános iskola végén megismerkedtem a szerepjátékokkal, amiért a mai napig rajongok, csak az utóbbi néhány évben nem jutott idő a rendszeres játékra, így ez egyre ritkább tevékenység lett.
A gimnáziumban a szerepjáték mellé jöttek a CCG-k, főleg a HKK, a Guardian’s (a világ legszebb CCG kártyajátéka) és a Vampire. Az új típusú társasjátékokkal is a kártyákon keresztül ismerkedtem meg, egy tablóépítős játékon keresztül: ez volt a GOSU. 2014 szeptembere óta vagyok tagja a FB Társasjáték csoportjának, akkoriban a Dominion volt nagy kedvencem, az rántott bele igazán a hobbiba, azóta töretlen a lelkesedésem, szeretnék minél több társast megismerni. Az igazi feladat leküzdeni a gyűjtőszenvedélyem, hogy ne vegyek meg mindent, ami megtetszik.


Nemes Mónika (nemes) – Cikkíró

Kecskeméten élek párommal és kislányommal. Őket már szerencsére sikerült bevonnom a társasjátékozás iránti szenvedélyembe, mely talán a gyermekkori kártyázásokhoz köthető igazán, de hosszú ideig lappangott. A Kecskeméti Társasjáték Körhöz csatlakozva kezdtem újra játszani párommal együtt, és részt venni a társas klub körüli teendőkben is. Több, mint 100 tagot számláló körünknek köszönhetően ma már hetente akár többször és havonta is leülünk egy egész napra játszani, meg persze otthon is, amire nagyon büszke vagyok. Szívemhez igazán a gamer játékok állnak közel, de valójában jöhet bármi, euró, ameri, családi vagy heavy, a játék mindig kikapcsol és feltölt; nincs olyan, hogy ne lenne kedvem hozzá. Ha civil foglalkozásomat nézzük, HR- esnek mondanám magamat, de azon kívül csinálok még sok ezer mást is, például trénerkedem. Kommunikációs gyakorlatom jól jön a szabálymagyarázatoknál és a cikkek írásánál is, mely feladatoknak nagy örömmel teszek eleget a jövőben, remélve, hogy másoknak is sikerül megmutatnom, milyen jó is felnőttként gyereknek lenni újra és együtt játszani!


Takács Viktor (viktor) – Cikkíró

Szerintem a JEM történetében én tartom a rekordot, ami a bemutatkozás megírásának halogatásáról szól. Ez sok mindent elmond rólam egyébként, de az nem derül ki belőle, hogy Lacerda a kedvenc szerzőm, vagy hogy szeretem a konfrontatív játékokat, de az sem, hogy fő társasjáték-partnerem a kislányom. No, és persze van úgy, hogy a család többi tagja is bevonódik, ahogy anno kiskölyökként én is bőszen dobáltam a kockát az Ezüst tó kincse körül, vagy pakolgattam az egységjelzőket a Végvári viadalok tábláján.
Jelenlegi szenvedélyemet a társasjátékok iránt nevezhetnénk akár másodvirágzásnak is, mert egy jó hosszú kihagyás után keveredtem ismét a játéktábla közelébe.
Igaz, közben a seregben, majd a fősulin némi szerepjáték is akadt…
“Seregben?! Jesszus, hány éves ez?!”
Sok. 😉
Egyébiránt újságíró vagyok eredetileg, bár vagy húsz éve inkább számítógépek gyártásában vagyok minőségbiztosítási mérnök – hát… nem véletlenül nem született még társasjáték erről az “izgalmas” témáról, én mondom!
Szeretek játszani, az sem zavar, ha éppenséggel veszítek: jelszavam a világbéke!
Kivéve a galaxis veszélyes és kies vidékein, ahol szíves-örömest feltörlöm a bolygó felszínét a nyomorult űrbogarakkal!


Bozsik Márton (bzskmrc) – Cikkíró, olvasószerkesztő

’95-ös születésű vagyok, jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom, és a szabadidőm meglehetősen nagy százalékát teszi ki a játék. Pár éve engem is megtaláltak a modern társasok a szokásos módon (Catan, Rizikó, Dixit, Fedőnevek először, aztán szép sorban a többi sok száz). Azóta a családomnak, rengeteg barátomnak és ismerősömnek is sikerült terjeszteni az igét, és örülök, hogy a JEM tagjaként egy újabb szemszögből láthatok rá erre a szuper hobbira. Matekos agyam van (ha létezik ilyen kifejezés), így a kedvenc műfajom a nagyobb lélegzetvételű, számolgatós eurók, de nem tartom magam szigorú gamernek, bármikor szívesen ülök le egy kisebb családi vagy partijáték mellé is.


Hegedűs Erik (Manó) – Cikkíró

Szakmáimat tekintve rendszergazda és fotográfus vagyok, de jelenleg a számítógépes hálózatok világa vesz körül, így hát hálózati technikusként tevékenykedek. Szeretek analóg technikával fényképezni, zenélek, biciklizem, kirándulok, film- és sorozatőrült vagyok, vonzanak a videójátékok és persze elkerülhetetlen volt, hogy a társasjátékok világa is beszippantson. Általános iskolás korom óta társasozom a családommal, és most már odáig fajult a dolog, hogy a barátaimat is megfertőztem ezzel a hobbimmal. Mostanra már több 100 társasjátékot kipróbáltam (alulról lehet súrolom az 1000-et), és még mindig úgy érzem, hogy nem volt elég. Leginkább az amerikai jellegű játékokat kedvelem.
Elsősorban nem is a mechanizmusuk, hanem a tematikájuk az, ami számomra fontos, és ha 8db kockával nem dobok összesen 7-et az sem zavar, mert jól érzem magam. 🙂


Hegedűs Anett (Han) – Cikkíró

Mindig is valamilyen formában jelen volt az életemben a játék, a társasozás, kezdve a családi nyaralásokon egy jó kis Rikiki vagy Ulti partival, amikor még egy- és kétforintosokkal tettük meg a tétjeinket. Később általános iskolás koromban egy nagy löket hatására végül teljesen beszippantott a tárasjátékok világa, aminek köszönhetően rengeteg új tapasztalatot, tudást és barátságot szerezhetek.
Keresem az érdekes mechanizmusokat, újdonságokat, szeretem, ha sercegnek az agytekervények egy játszma közben, de végtelenül szórakoztató és nyugtató hatása lehet egy családi játéknak is. Főként az európai stílusú társasok felé húz a szívem, de el tudok csábulni egy izgalmas amerikai láttán is. 😀
Szabadidőmben főként fórumos szerepjátékozom, falom a filmeket, sorozatokat, vagy éppen a konyhában sündörgök.


Kiss Zsófia (Mona) – Tördelőszerkesztő

A társasjátékozás mindig is az életem része volt, a családdal és a barátokkal egyaránt folytattam ezt a tevékenységet. Aktívabban – vagy komolyabban, nézőpont kérdése – az utóbbi pár évben kezdtem el foglalkozni. Rengeteg társasjátékot kipróbáltam ez idő alatt, szívesen járok ki ilyen tematikus eseményekre, ahol mindig új játékokat ismerek meg. Gyűjtőnek nem tartom magam, sőt kimondottan kritikusan állok hozzá a vásárláshoz, megválogatom, hogy milyen játékok kerüljenek be a szekrénybe. Szigorú hozzáállásomat a Társas Központ Egyesülethez való csatlakozásom még jobban megerősítette, minek vegyek társasjátékot, ha klubtagként egy csomót kipróbálhatok? 
Leginkább az euro játékok állnak közel hozzám, szeretem megtervezni a lépéseket, előre különválogatni, hogy melyik célkártyához mennyi nyersanyag kell (tudom, hogy stratégiailag nem a legelőnyösebb, mert a többiek így kitalálják mit tervezek, de a kényszer nagy úr). A szerencse lányának tartom magam, ezért szeretem, ha egy játékban van random/szerencsefaktor is, az előre számoljunk ki mindent nem az én stílusom.
Szabadidőmben rengeteget játszok számítógépen, gamer girl vagyok. A társasjátékokkal ellentétben az online világban a kooperatív játékokat részesítem előnyben. 


Juhász Péter (Shepard) – Cikkíró

Már több mint húsz éve, hogy az életem részévé váltak a modern társasjátékok, majd néhány évvel később elkészítettem az első önálló szabálykönyv-fordításomat egy magyar kiadást nem kapó játékhoz. Ezzel tényleg korábbi, gyermekkori álmok váltak valóra: enyém lett a színes, illatos, megfogható, élő-lélegző, gyönyörű, változatos asztali játékok világa. Ebben kedvem szerint kalandozhatok a barátaimmal, vagy akár el is veszhetek ideig-óráig – tehát inkább én lettem része ennek világnak.
Azóta rengeteg játék (és nem egy saját szabályfordítás) fordult meg a kezeim között, miközben társasjátékos-karakterem is átesett az egyedfejlődésen. A „minden is kell otthonra” szakaszon túl fokozatosan ismertem fel, hogy mik azok a témák, melyek vonzónak tűnnek számomra és játékostársaim számára a játékasztalon, ahogy arra is jobban figyelek, hogy a vonzó külalak mögött ott van-e a nagybetűs Ötlet, vagy legalább egy tisztességes iparos munka ígérete. Ennek tükrében számomra a legmeghökkentőbb, hogy tőlem eredendően távol álló témájú játékokban sokszor eredményesebb vagyok, mint amiket inkább a zsáneremnek érzek. Emellett pedig a társasjátékosok néhány furcsa szubkultúrájának is tagja vagyok: akkor is elégedettséggel tölt el a játszás, ha ripityára vernek benne és utolsóként végzek, borzasztó gyorsan hozok döntést a következő lépésemről, és hiszem, hogy vannak jól tematizált eurók:)
Társasjátékosként mégis arra vagyok a legbüszkébb, hogy többeknek meg tudtam mutatni, milyen nagyszerű hobbi és minőségi időtöltés a társasjátékozás. Valamint arra, hogy a fiamat olyan korán be tudtam vonni a társasozásba, hogy most már csak komoly rákészülés után merek leülni vele például egy újabb Scythe- vagy Lázadás-partira – pedig nincs még az ajánlott korhatárnál ezeknél a játékoknál:)


Eperjesi Gergely (Gergely) – Cikkíró

‘95-ben születtem Miskolcon, 2021-ben tanári diplomát szereztem, de (legalábbis egyelőre) nem a pályán helyezkedtem el. A játék mindig jelen volt az életemben mind digitális, mind analóg formában. A modern társasjátékok világára a tanításban használt gemifikációs módszertan kapcsán akadtam rá, 2019 óta vagyok a hobbi szerelmese. Műfajok terén mindenevő vagyok, igyekszem olyan gyűjteményt létrehozni, amivel minden alkalmat ki tudok szolgálni, legyen szó bármilyen programról családdal, barátokkal, kollégákkal vagy gémerekkel. Szólóban is rendszeresen játszom, ami kitűnő kikapcsolódás, de a hobbit nem emiatt szeretem. Magát a játékasztalt egy kiemelkedően fontos médiumnak tartom a 21. században, a kézzel fogható élmények és az élő találkozások helyszínének, melyekkel nem tudok betelni.
Bár le tudnak nyűgözni, és keresem is az izgalmas mechanikákat, a játékokban elsősorban azt az egyedi ízt, azt a hangulatot keresem, ami miatt újra és újra neki akarok ülni játszani. Néhány kedvencem a teljesség igénye nélkül: A nyugati királyság építőmesterei, Root, Inis, Eldorádó legendája, Hanamikoji, Concordia, Az utolsó erőd.


Majoros Ágnes (Nessi) – Olvasószerkesztő

Örülök a lehetőségnek, hogy a magazin egyik lektoraként tevékenykedhetek. Civil munkakörömben is a hibákat, logikátlanságokat, fejlesztést igénylő dolgokat, folyamatokat igyekszem meglelni, és azokat kijavítani vagy azokra megoldási javaslatokat adni. Az első modernebb társasjátékom anno az Andor legendái volt, mára már “beszippantott” ez a világ. A társasozás mellett szívesen olvasok ezzel kapcsolatos cikkeket, csoportokban véleményeket, tapasztalatokat, figyelem az újdonságokat, trendeket. Arra általában hamar rájön a társaságomban bárki, hogy “fantasybolond” vagyok. Ez a társasjátékoknál is megmutatkozik, bár örömmel játszom más témájú játékokkal is. A kooperatív, gondolkodást igénylő, kihívásokkal teli játékok kerülnek elő legtöbbször, de nem zárkózom el más témától, típustól sem. Természetesen családi körben inkább az egyszerűbb családi vagy party játékokat játsszuk. Mindezek mellett szabadidőmben (ha marad idő és energia) fantasy könyveket olvasok, online stratégiai játékokkal játszom vagy sorozatot nézek.


Molnár Levente (Levi) – Olvasószerkesztő

A játékok rengeteg formában végigkísérik az életemet. Fiatalon a tesóimmal játszottunk mindenféle társasjátékot a Capitaly-tól kezdve a Gazdálkodj okosan!-on át a Ki az úr a tengeren?-ig. Immár több, mint 18 éve az improvizáció jelenti számomra a fő játékteret színészként, trénerként és tanárként, majd néhány éve újra belevetettem magam a társasjátékozásba. Hogy ameri vagy euró, nekem mindegy, a lényeg a társaság, a játék által felépített világ és a változatosság.
Szerintem a társasozás egyáltalán nem „haszontalan időtöltés”, rengeteget tanulhatunk közben a világról, a másikról és elsősorban önmagunkról.


Galuska Petra (Petra) – Olvasószerkesztő

Jelenleg Miskolcon élek és itt is dolgozom kontrollerként. A játék mindig is az életem része volt, bár először inkább digitális formában került hozzám közel. Már kicsi koromban is szerettem a számítógépes játékokat, legfőképpen a testvéreimmel együtt volt az egyik kedvenc időtöltésünk-persze egészséges kereteken belül-, ez a szenvedély a mai napig tart. Pár éve érdekelnek komolyabban az analóg társasjátékok is, amióta az első találkozás megtörtént egy nagyobb volumenű játékkal. Tudtam, hogy nincs megállás, ezt a világot is fel kell térképeznem. Inkább a kooperatív játékokat részesítem előnyben, de szeretem a kompetitív játszmák hangulatát is. Nagyon hangulatfüggő, hogy mikor mivel van kedvem játszani, de az euró játékok közelebb állnak hozzám. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a baráti társaságom is nyitott a hobbira, így rengeteg alkalommal kerülnek elő játékok is az összejövetelek során. Amikor nem játszom ilyen vagy olyan formában, akkor általában olvasok, de szeretek sütni/főzni, valamint nagyokat sétálni is.


Kóczán Attila (Attila) – Korrektor, Cikkíró

Sose fogok felnőni, szeretek játszani, és amikor csak lehetőség adódik egy jó játékra, én megragadom. Mindig van egy újabb társas, amit muszáj kipróbálni. Pár éve mikor elkezdtem visszakerülni a társasok világába még csak 3 társas állt a polcomon, a legutóbbi költözésnél viszont már külön szervezést igényelt, hogy minden társasjátékom beférjen a nappaliba.
Életem nagy részében sportoltam, ott minden adott egy jó kis versengésre, de ezenkívül az életem minden más területén szeretek törekedni a kooperációra, ez a társas választásnál is jellemez. Olvasási mániám és kényszerességem miatt zavarni szoktak az elírások, hibák.
2022 késő őszén kaptam lehetőséget, hogy csatlakozhassak a JEM csapatához, mint korrektor.


Andrics Mariann (Mia) – Korrektor

Mint sokan mások, én is gyerekkorom óta a játékos természetű emberek táborát erősítem – legyen szó társasról, kártya- vagy videójátékokról. Sok éven át nem volt társaságom a komolyabb társasokhoz, de szerencsére újabban ez már nem probléma. Régebben a Munchkin volt a nagy kedvenc, viszont az elmúlt pár évben volt lehetőségem rengeteg jó stratégiai, logikai és party játékot kipróbálni. A játékokon kívül szeretem a finom ételeket és italokat, utazni, wellnesselni, kirándulni, barátokkal tölteni az időt, olvasni, filmezni/sorozatozni. Szóval mindent is. Munkaidőben pedig egy kereskedelmi cégnél dolgozom pénzügyesként. Mottóm: work hard, play hard! Illetve: Aki nem játszik, az nem is nyer 🙂


Lajka Petra (Petra) – Korrektor, archívumkezelő

2020 októbere óta vagyok a JEM korrektora. A helyes írás iránti elkötelezettségem egészen kicsi korom óta megmutatkozott, amikor már kb. 8 éves koromtól kezdve segítettem kijavítani magyartanár édesanyám 8. osztályos tanítványainak tollbamondásait :), ezt pedig mindenféle helyesírási versenyek követték. Az egyetemen ugyan tettem egy kis kitérőt, és áttértem a nyelvtanulásra az orosz alapszakon, a mesterképzésre azonban visszatértem a nyelvészethez, amit végül kombináltam másik fő érdeklődési körömmel, ennek következtében az asztali és fórumos szerepjátékok terminológiájáról írtam a szakdolgozatomat. Civilben egy fordítóirodában dolgozom projektvezetőként, ahol időnként szintén ki tudom élni az elütésektől és helyesírási hibáktól mentes szövegek létrehozására irányuló törekvéseimet.
Gyerekkoromban mi is sokat kártyáztunk és társasoztunk (römi, makaó és a klasszikus kockadobálós-lépegetős játékok), középiskolásként pedig a fórumos szerepjátékok világa (Thrillion Kincsei!) is berántott a fantasyval és sci-fivel együtt – mindezeket egybevéve talán nem is annyira meglepő, hogy az első “komoly” társasom a Munchkin volt, és azóta is gyengéim a fantasy játékok, illetve azok, amelyek kiparodizálnak vagy valamilyen egyéb humoros/szokatlan módon dolgoznak fel egy-egy témát (pl. Gloom). Ezeken kívül a két játékossal is jól működő társasjátékokat kedvelem (az idő és a nagyobb létszám gyakori hiánya miatt), de a horror-tematikát leszámítva nem zárkózom el semmilyen társasjáték elől sem.


Szabó Máté (Dundee) – Tördelőszerkesztő, hírszerkesztő, cikkíró

2018 tavaszán kaptam lehetőséget a szerkesztőség sorai közé lépni. Több alkalommal megkaptam, hogy sose növök fel, de ezt mindig dicséretként élem meg. Mindennek oka a játék, amely mindegy, hogy digitális vagy analóg. Mégis, a modern társasok világát a híres Carcassonne várának felépítésével ismertem meg, ahonnan egyenes út vezetett a rajongóvá váláshoz. Úgy gondolom, hogy mindenkinek szüksége van a játékra, és ennek felmerülése esetén állok a rendelkezésére.


Kuzma Péter (Qzz) – Tördelőszerkesztő

Vajdasági vagyok és 2021. májusa óta tördeléssel segítem a JEM munkásságát. Jó látni, hogy egy közös célért ilyen sokan önzetlenül összefognak. Édesapámon keresztül még általános iskola előtt megismerkedhettem a sakk világával. A kártyajátékokat viszont sokkal jobban megszerettem. Táborokban kikapcsolódásként több magyar és francia kártyával játszható játékot kipróbálhattam. Egyetemi éveim alatt jött egy kis pókeres kitérés. Jelenleg unokahúgaimmal kedvenc játékunk lett az Aranyásók. Néha még kicsit csalnak is benne. Baráti körben pedig a 7 csoda, Citadella és az Időzített bomba a kedvenc. Hamarosan megismerkedhetem majd a The Crew játékkal és a kívánságlistám folyamatosan bővül.


Benyó Dávid (Dávid) – Tördelőszerkesztő, grafikus

Társasjátékos múltam egészen gyermekkoromig vezethető vissza, mikor is a bátyám elleni ádáz küzdelemben gyűjtögettem a vadakat lólépésben, vagy víziló hátsó csapkodással vezettük le az aznap felgyülemlett feszültséget. Persze a technikai fejlődés és az informatikai újdonságok engem is kicsit elsodortak a monitorbámulás világába, de az utóbbi néhány évben ismét a jó útra léptem, azt hiszem. Kedvenc játékom tulajdonképpen nincs is. Mondhatnám, hogy mindig az aktuálisan beszerzett. Minden kategóriában jól tudom érezni magam, legyen az munkáslehelyezés, kooperáció, kockajáték stb. Gödi lakosként hétvégén péntek vagy szombat esténként (mikor hogy sikerül) kis baráti körben társas estet szoktunk tartani az én kezdeményezésemre, és elmondhatom, sok barátommal sikerült már megszerettetnem ezt a remek hobbit, de az is lehet, hogy csak a mellette feltálalt bogrács vagy kemencés sültek miatt jönnek. Mindegy is, mert legalább játszunk.


Csukás Csaba (Csuki) – Tördelőszerkesztő, grafikus

Kezdetben volt a Takarékoskodj! és néhanapján a Ki nevet a végén?.
Úgy emlékszem, ritkán ült köré a család játszani, de azok nagyon jó hangulatú alkalmak voltak. Már akkor nagyon szerettem a színes táblákat nézegetni, de az apró műanyag figurák, autók, épületek, sokszínű dobókockák voltak azok, amikkel játékon kívül is órákon át tudtam szöszmötölni. Aztán jött a Torpedó és a különféle kártyajátékok, majd a lapozgatós könyvek.
Tanítói végzettséget szereztem, majd belekóstoltam a számítógépes játékok fejlesztésbe is. Jelenleg grafikusként dolgozom.
Sok-sok kihagyás után pár éve ismét sikerült felfedeznem a társasjátékok világát, és nagy boldogság, amikor feleségemmel és a gyerekekkel le tudunk ülni egy parti Fűszerutat, vagy Ticket to Ride-ot játszani, vagy sikerül egy egész délutánt rászánni a Star Wars: Lázadásra.
A JEM magazint 2020-ban fedeztem fel, egyből megtetszett a tartalma és formai igényessége. Hálás vagyok, hogy 2021. májusa óta tördelőként részese lehetek ennek a lelkes csapatnak!


Árvai Katalin Lukrécia (LynnLou) – Tördelőszerkesztő, grafikus

A családunkban a kártyajátékok voltak a slágerlista éllovasai – főleg a kanaszta -, a táblajátékok közül pedig nekem személy szerint a memória- és logikai játékok voltak a kedvenceim. Később bejöttek a számítógépes játékok, de a kártyák mindig nyertek a balatoni nyaralások alkalmával. Gyerekkoromban leginkább UNO-ztunk, majd később, felnőtt fejjel rengeteget “mocsaraztunk”, amit én mindig sajátságos szabállyal “fordítva játszottam”. Nem az volt a célom, hogy mielőbb letegyem az összes lapomat, hanem minél tovább bent maradjak, hisz tovább játszani szórakoztatóbb, mint várni a többiekre, hogy végül mindenki kimenjen :).
Introvertált énem magában is teljesen jól elvan, gyerekként is elszórakoztattam magam a lapozgatós könyvekkel, majd a számítógépes játékokkal, éjszakákon át tudtam világhódítani a Civilization-nel. Aztán kinyitottam az onine és offline TÁRSAS játékok felé: kláni sárkányként stratégiákat szőttem a Traviánban, boszorkányként pirománkodtam a Mágusban, őrült királynőkként (nem elírás a többesszám!) különböző Trónok Harca adaptációkban borzoltam a kedélyeket.
A baráti köröm jelenleg szerteszét lakik a világban, ezért online keretek közé kényszerültünk. Legtöbbet WOW-ozunk, de pár éve rendszeresen játszunk D&D-t is így. Ha nagy ritkán összejön egy-egy élő találkozó, persze előkerülnek asztali játékok is, előtérben ismét a kártyákkal, a Munchkin és Yu-Gi-Oh! gyújtemény mindig tud gyarapodni 🙂
Két unokahúgom jelenleg kisiskolás, ha együtt nyaralunk, most már rajtuk keresztül szoktam megismerni az újabb táblajátékokat.
Grafikusként pedig az egyik álmom, hogy egyszer majd én is valamilyen játék fejlesztésében részt vehessek.


Bak Richárd (Ricsi) – Mellékletszerkesztő

’92-es születésű vagyok, Budapesten élek, és laboratóriumi asszisztensként dolgozom egy kutatóintézetben. Már gyerekkoromban is szerettem különféle kártyajátékokkal és táblás játékokkal játszani, viszont a Catan volt az első modern társasjáték, ami igazán megfogott. Ez a játék hamar a család kedvencévé vált, amit utána követtek a kiegészítői, illetve más társasjátékok is. Később gimnazistaként már kevésnek éreztem a családdal való alkalmankénti társasozást, ezért társasjátékos klubbok után néztem. Így kerültem először az Anduril Lángja társasjáték klubba, majd a Társas Központ Egyesülethez. Azóta is hetente többször járok klubba vagy barátokhoz társasozni, és az egyesület életében is igyekszem minél aktívabb lenni. Elsősorban az euro típusú játékokat szeretem, de gyakorlatilag “mindenevő” vagyok, bármilyen fajta játékkal szívesen játszom, illetve nagyon szeretek új játékokat is megismerni, kipróbálni. Ezenkívül sokat foglalkozom 3D nyomtatással, főleg társasjátékokkal kapcsolatos dolgokat szeretek nyomtatni. Emellett időnként szoktam idegen nyelvű társasjátékok kártyáinak és szabályfüzeteinek fordításával és szerkesztésével is foglalkozni.


Hellman Vivien Anna (Via) – Grafikus

2023-ban kaptam lehetőséget csatlakozni  a JEM magazinhoz, mint grafikus. Gyerekkoromban sokat társasoztunk és kártyáztunk a családdal, főleg az akkoriban közkedvelt Gazdálkodj okosannal illetve egyéb egyszerűbb táblajátékokkal, valamint sokat römiztünk, makaóztunk. A társas- és kártyajátékok iránti szeretetem felnőtt koromra is megmaradt, de most leginkább a szórakoztató party- és kvíz jellegű játékok iránt érzek vonzalmat. A társasozáson túl szeretek továbbá a természetben lenni, kirándulni, olvasni, utazni, jókat enni, sorozatokat nézni és a cicánkkal játszani.


Korábbi tagjaink:

 • Balogh József (Vaszilij) – Cikkíró
 • Bordás Nikolett (Niki) – Tördelőszerkesztő, grafikus
 • Dr. Farkas Tivadar (Eraman) – Cikkíró
 • Erős Dorottya (Dóri) – Korrektor
 • Fronek Antal – Cikkíró
 • Geri Ádám (Ádám) – Tördelőszerkesztő
 • Gracza Balázs (Grabal) – Tördelőszerkesztő, grafikus
 • Győrfi Blanka – Tördelőszerkesztő, grafikus
 • Halász Erika – Korrektor
 • Hegedűsné Richter Mónika (R. M.) – Cikkíró
 • Horváth Vilmos (Vili) – Olvasószerkesztő, cikkíró, weblapprogramozó
 • Látrányi Réka (Reeca) – Korrektor
 • Miklós Gábor (Gábor) – Tördelőszerkesztő
 • Molnár Kolos Antal (kolos) – Cikkíró, olvasószerkesztő
 • Molnár Sándor (Sanyi) – Tördelőszerkesztő
 • Porvay Attila – Weblapprogramozó
 • Porvayné Török Csilla – Szerkesztő, korrektor, tördelőszerkesztő, cikkíró
 • Szabó Györgyi (Györgyi) – Tördelőszerkesztő, grafikus
 • Szőgyi Attila – Tördelőszerkesztő, weblapprogramozó, grafikus
 • Szűcs Sándor (boresit) –  Weblapprogramozó
 • Tóth-Szegő Dániel (Danny T) – Cikkíró
 • Varga Dia – Weblapprogramozó
 • Varga Máté (Matyek) – Korrektor
 • Wenzel Réka – Cikkíró, korrektor