Rólunk

A Játékos Emberek Magazinja (JEM) egy ingyenes online társasjátékos magazin, ami 2013. április 1. óta jelenik meg, minden hónap 1-jén.

A JEM célja a társasjátékozás élményének népszerűsítése, a társasjátékos kultúra terjesztése. A társasjátékok iránt érdeklődőknek (tapasztalattól és életkortól függetlenül) szeretnénk játékokat bemutatni és képet adni a társasjátékos világ eseményeiről. Játékismertetőinkben áttekintést adunk a játékok működéséről és hangulatáról. A játékokról igyekszünk objektív kritikát megfogalmazni minősítés nélkül, bemutatva azok tulajdonságait, jellemzőit. Szeretnénk megosztani olvasóinkkal a játékokhoz kapcsolódó személyes élményeinket, tapasztalatainkat is.

Impresszum:

A kiadó neve: Társas Központ Egyesület
A kiadó székhelye: 1162 Budapest, Attila u. 133.
A kiadásért felelős személy neve: Hegedűs Csaba
A szerkesztésért felelős személy neve: Hegedűs Csaba
ISSN 2786-1546


Elérhetőség:

E-mail: jemmagazin@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/jemmagazin


Stábunk tagjai:Kiss Zsófia (Mona) – Cikkíró

A társasjátékozás mindig is az életem része volt, a családdal és a barátokkal egyaránt folytattam ezt a tevékenységet. Aktívabban – vagy komolyabban, nézőpont kérdése – az utóbbi pár évben kezdtem el foglalkozni. Rengeteg társasjátékot kipróbáltam ez idő alatt, szívesen járok ki ilyen tematikus eseményekre, ahol mindig új játékokat ismerek meg. Gyűjtőnek nem tartom magam, sőt kimondottan kritikusan állok hozzá a vásárláshoz, megválogatom, hogy milyen játékok kerüljenek be a szekrénybe. Szívesen próbálok és tanulok meg új játékokat, minden féle tematikában, ezért is vált szokásommá a társasjáték előfizetés, aminek során két havonta ismerhetek meg új játékokat változatos felhozatalban.
Leginkább az euro játékok állnak közel hozzám, szeretem megtervezni a lépéseket, előre különválogatni, hogy melyik célkártyához mennyi nyersanyag kell (tudom, hogy stratégiailag nem a legelőnyösebb, mert a többiek így kitalálják mit tervezek, de a kényszer nagy úr). A szerencse lányának tartom magam, ezért szeretem, ha egy játékban van random/szerencse faktor is, az előre számoljunk ki mindent nem az én stílusom.
Szabadidőmben rengeteget játszok számítógépen, gamer girl vagyok. A társasjátékokkal ellentétben az online világban a kooperatív játékokat részesítem előnyben. Másik vissza-vissza térő hobbim a Fórumos Szerepjáték (FRPG), ahol furábbnál furább karaktereimmel színesítem a társaságot.


Juhász Péter (Shepard) – Cikkíró

Idén – 2022-ben – már nagyjából húsz éve, hogy az életem részévé váltak a modern társasjátékok, majd néhány évvel később elkészítettem az első önálló szabálykönyv-fordításomat egy magyar kiadást nem kapó játékhoz. Ezzel tényleg korábbi, gyermekkori álmok váltak valóra: enyém lett a színes, illatos, megfogható, élő-lélegző, gyönyörű, változatos asztali játékok világa. Ebben kedvem szerint kalandozhatok a barátaimmal, vagy akár el is veszhetek ideig-óráig – tehát inkább én lettem része ennek világnak.
Azóta rengeteg játék (és nem egy saját szabályfordítás) fordult meg a kezeim között, miközben társasjátékos-karakterem is átesett az egyedfejlődésen. A „minden is kell otthonra” szakaszon túl fokozatosan ismertem fel, hogy mik azok a témák, melyek vonzónak tűnnek számomra és játékostársaim számára a játékasztalon, ahogy arra is jobban figyelek, hogy a vonzó külalak mögött ott van-e a nagybetűs Ötlet, vagy legalább egy tisztességes iparos munka ígérete. Ennek tükrében számomra a legmeghökkentőbb, hogy tőlem eredendően távol álló témájú játékokban sokszor eredményesebb vagyok, mint amiket inkább a zsáneremnek érzek. Emellett pedig a társasjátékosok néhány furcsa szubkultúrájának is tagja vagyok: akkor is elégedettséggel tölt el a játszás, ha ripityára vernek benne és utolsóként végzek, borzasztó gyorsan hozok döntést a következő lépésemről, és hiszem, hogy vannak jól tematizált eurók:)
Társasjátékosként mégis arra vagyok a legbüszkébb, hogy többeknek meg tudtam mutatni, milyen nagyszerű hobbi és minőségi időtöltés a társasjátékozás. Valamint arra, hogy a fiamat olyan korán be tudtam vonni a társasozásba, hogy most már csak komoly rákészülés után merek leülni vele például egy újabb Scythe- vagy Lázadás-partira – pedig nincs még az ajánlott korhatárnál ezeknél a játékoknál:)

Lajka Petra (Petra) – Korrektor

2020 októbere óta vagyok a JEM korrektora. A helyes írás iránti elkötelezettségem egészen kicsi korom óta megmutatkozott, amikor már kb. 8 éves koromtól kezdve segítettem kijavítani magyartanár édesanyám 8. osztályos tanítványainak tollbamondásait :), ezt pedig mindenféle helyesírási versenyek követték. Az egyetemen ugyan tettem egy kis kitérőt, és áttértem a nyelvtanulásra az orosz alapszakon, a mesterképzésre azonban visszatértem a nyelvészethez, amit végül kombináltam másik fő érdeklődési körömmel, ennek következtében az asztali és fórumos szerepjátékok terminológiájáról írtam a szakdolgozatomat. Civilben egy fordítóirodában dolgozom projektvezetőként, ahol időnként szintén ki tudom élni az elütésektől és helyesírási hibáktól mentes szövegek létrehozására irányuló törekvéseimet.
Gyerekkoromban mi is sokat kártyáztunk és társasoztunk (römi, makaó és a klasszikus kockadobálós-lépegetős játékok), középiskolásként pedig a fórumos szerepjátékok világa (Thrillion Kincsei!) is berántott a fantasyval és sci-fivel együtt – mindezeket egybevéve talán nem is annyira meglepő, hogy az első “komoly” társasom a Munchkin volt, és azóta is gyengéim a fantasy játékok, illetve azok, amelyek kiparodizálnak vagy valamilyen egyéb humoros/szokatlan módon dolgoznak fel egy-egy témát (pl. Gloom). Ezeken kívül a két játékossal is jól működő társasjátékokat kedvelem (az idő és a nagyobb létszám gyakori hiánya miatt), de a horror-tematikát leszámítva nem zárkózom el semmilyen társasjáték elől sem.


Árvai Katalin Lukrécia (LynnLou) – Tördelőszerkesztő, grafikus

A családunkban a kártyajátékok voltak a slágerlista éllovasai – főleg a kanaszta -, a táblajátékok közül pedig nekem személy szerint a memória- és logikai játékok voltak a kedvenceim. Később bejöttek a számítógépes játékok, de a kártyák mindig nyertek a balatoni nyaralások alkalmával. Gyerekkoromban leginkább UNO-ztunk, majd később, felnőtt fejjel rengeteget “mocsaraztunk”, amit én mindig sajátságos szabállyal “fordítva játszottam”. Nem az volt a célom, hogy mielőbb letegyem az összes lapomat, hanem minél tovább bent maradjak, hisz tovább játszani szórakoztatóbb, mint várni a többiekre, hogy végül mindenki kimenjen :).
Introvertált énem magában is teljesen jól elvan, gyerekként is elszórakoztattam magam a lapozgatós könyvekkel, majd a számítógépes játékokkal, éjszakákon át tudtam világhódítani a Civilization-nel. Aztán kinyitottam az onine és offline TÁRSAS játékok felé: kláni sárkányként stratégiákat szőttem a Traviánban, boszorkányként pirománkodtam a Mágusban, őrült királynőkként (nem elírás a többesszám!) különböző Trónok Harca adaptációkban borzoltam a kedélyeket.
A baráti köröm jelenleg szerteszét lakik a világban, ezért online keretek közé kényszerültünk. Legtöbbet WOW-ozunk, de pár éve rendszeresen játszunk D&D-t is így. Ha nagy ritkán összejön egy-egy élő találkozó, persze előkerülnek asztali játékok is, előtérben ismét a kártyákkal, a Munchkin és Yu-Gi-Oh! gyújtemény mindig tud gyarapodni 🙂
Két unokahúgom jelenleg kisiskolás, ha együtt nyaralunk, most már rajtuk keresztül szoktam megismerni az újabb táblajátékokat.
Grafikusként pedig az egyik álmom, hogy egyszer majd én is valamilyen játék fejlesztésében részt vehessek.
Korábbi tagjaink:

 • Balogh József – Cikkíró
 • Dr. Farkas Tivadar (Eraman) – Cikkíró
 • Erős Dorottya (Dóri) – Korrektor
 • Fronek Antal – Cikkíró
 • Geri Ádám (Ádám) – Tördelőszerkesztő
 • Gracza Balázs (Grabal) – Tördelőszerkesztő, grafikus
 • Győrfi Blanka – Tördelőszerkesztő, grafikus
 • Halász Erika – Korrektor
 • Hegedűsné Richter Mónika (R. M.) – Cikkíró
 • Horváth Vilmos (Vili) – Olvasószerkesztő, cikkíró, weblapprogramozó
 • Látrányi Réka (Reeca) – Korrektor
 • Miklós Gábor (Gábor) – Tördelőszerkesztő
 • Molnár Kolos Antal (kolos) – Cikkíró, olvasószerkesztő
 • Molnár Sándor (Sanyi) – Tördelőszerkesztő
 • Szőgyi Attila – Tördelőszerkesztő, weblapprogramozó, grafikus
 • Szűcs Sándor (boresit) –  Weblapprogramozó
 • Tóth-Szegő Dániel (Danny T) – Cikkíró
 • Varga Dia – Weblapprogramozó
 • Varga Máté (Matyek) – Korrektor
 • Wenzel Réka – Cikkíró, korrektor