Információk

JEM Társasjáték Díj 2022 fordulói

Nevezési időszak: szeptember 1. – október 31. Nevezni ITT tudtok!
Zsűrizési időszak: november 1. – november 30.
Eredményhirdetés: december 1.

Változások az elmúlt évekhez képest:

  • A nevezések elaprózódása miatt kikerült a kategóriák közül a Külföldi megjelenés.
  • Olvasói visszajelzések alapján bekerült a kategóriák közé a Kiegészítő kategória.
  • Öt helyett háromra csökkent a nevezések alapján kihirdetendő jelöltek száma.

Mi ez a díj?

A JEM Társasjáték Díj a JEM magazin által 2020-ban alapított, évenként hat kategóriában odaítélt elismerés elsősorban az adott évben magyar kiadók által kiadott, vagy magyar nyelven megjelent társasjátékoknak, melyeket a magyar társasjátékos közösség és a magazin szerkesztősége kategóriájuk kiemelkedő játékainak ítél. A díj elsődleges célja a játékok népszerűsítése, olyan játékok kiemelésével, melyek a magyar társasjátékozók számára nagyobb figyelemre és elismerésre érdemesek.

Miben más ez, mint a többi társasjátékos díj?

A JEM Társasjáték Díj kiválasztási folyamata két részből áll: a nevezés és a zsűrizés. A nevezést azonban sok díjjal ellentétben itt nem a kiadóktól várjuk, hanem maguktól a játékosoktól. A nevezett játékok listáját összesítjük, minden kategóriában a legtöbb szavazatot kapott három játékot értékeljük, és kiválasztjuk a szerkesztőség által legjobbnak ítélt darabokat.

Milyen kategóriákban lehet nevezni játékokat?

Nevezni összesen 6 kategóriában lehet, ezek a következők:

  • Gyerek
  • Családi
  • Parti
  • Gamer
  • Magyar fejlesztés
  • Kiegészítő

A Gyerek, Családi, Parti, Gamer és Kiegészítő kategóriákba azon játékok tartoznak, amelyek Magyarországon magyar nyelven megjelentek, ezen kategóriák meghatározásához a MATE szójegyzékét vesszük alapul. A magyar fejlesztés kategóriába magyar szerzők magyar kiadók által kifejlesztett játékait lehet nevezni, amelyek itthon debütáltak – akár a nemzetközi megjelenéssel egyidőben.

Hogyan lehet társasjátékokat nevezni?

A nevezés egy külön erre létrehozott nevezési űrlapon keresztül történik, ahol minden kategóriában 3-3 játékot tudtok jelölni. Nem kötelező minden kategóriában jelölni, ugyanakkor a kiválasztott kategóriákban törekedjetek arra, hogy kihasználjátok a három jelölési lehetőséget. Csak olyan játékokat nevezhettek, amelyek az előző nevezési időszak kezdete és az aktuális nevezési időszak kezdete között jelentek meg – értelemszerűen a hazai megjelenés dátuma számít. Annak érdekében, hogy egy személy ne tudjon korlátlan mennyiségű nevezést beküldeni, szükséges az e-mail cím megadása a nevezéshez, ezeket az e-mail címeket azonban a JEM magazin nem adja ki harmadik félnek, és nem használja fel semmilyen, a szabályos nevezés biztosításától eltérő célra.

A JEM szerkesztősége