ÉrdekességHírek

Emlékezzünk a forradalmárokra az asztalon is!

Nincs is annál jobb, mint amikor a felsőbb hatalom ellen maroknyian összeverbuválódva próbáltok többeket magatok köré gyűjteni, hogy a nép ereje érvényesülhessen és az elnyomók legyőzetessenek. Nézzük milyen lehetőségeink vannak átélni mindezt!

1848-1849: Vérrel vívott szabadság
Kezdjük máris egy igazán témába illővel. Valló Gábor történelmi témákban alkot otthon elkészíthető társasjátékokat, amelyekhez a BGG lapján megtalálhattok mindent. Saját elmondása szerint a játékot a States of Siege sorozat ihlette. Ebben az egyszemélyes játékban 1848-49 forradalmi kormányát (vagyis Kossuth Lajost) személyesítheted meg, hogy megvédd az országot a külföldi támadásoktól. Megismerhetitek a forradalom fontos résztvevőit és fordulópontjait, akár tanulás céljából.

1848: Year of Revolution
A forradalom ebben az évben egész Európán végigsöpört. Többen meg akarták dönteni az 1815-ös bécsi szerződés óta hatalmon lévő elnyomó rendszereket. A lázadók akár a nacionalizmust, a liberalizmust, a kommunizmust vagy akár a romantikát is a zászlajukra tűzték. Kezdetben sikerült engedményeket elérniük, de az ellenforradalmi reakciók hamar eltörölték azokat. Akár a forradalmárok vagy a politikai erők szerepébe akartok bújni, akkor akár 4 fővel is, ebben a politikai, háborús játékban.

Bastille
Ha már forradalmak, akkor van egy ország aki nemzeti sportként gondol a kedves vezetők fejének eltávolítására (aki pontosan erre vágyik, ajánlom a Guillotine című kártyajátékot). De itt még csak a forradalom előestéjén vagyunk, ahol a frakciók a megpróbálnak a legmegfelelőbb pozícióba kerülni, hogy másnap készen álljanak. Kritikánkat a 2019/09 számban olvashatjátok.

Liberté
Amikor eljött a forradalom napja három szóra dobban a szív: „LibertéÉgalitéFraternité”, vagyis szabadság, egyenlőség, testvériség (vagy halál). Martin Wallace nagy ívű játékában 1789-től Bonaparte államcsínyéig átélhetitek a lázadás politikáját. Szerezz befolyást a kormányban vagy az ellenzékben majd a győztes csata után nyerd meg a választást.

1775: Rebellion
Nem maradhat ki a vörös kabátosok ellen vívott szabadságharc sem, ahol az amerikai őslakosok a német hessiaiak és a francia hadsereg segítségével sikerre vezethető a forradalom vagy elfojtjátok azt. A frakcióknak egyedi kártyacsomagjaikkal mozgatják az egységeiket, hogy a gyarmatokat, tartományokat és területeket ellenőrizzenek. Ha egy ilyet teljes mértékben irányítasz, kitűzheted a zászlódat, ha te rendelkezel a legtöbb zászlóval a Párizsi szerződés aláírásakor tiéd az új világ.

Star Wars: Rebellion
Mivel is zárhatnánk forradalmi kitérőnket mint a pop kultúra leghíresebb lázadásával, ahol egy farmer fiú, egy szakállas varázsló, egy űrcowboy és egy kutyámajom megmenti fahéjastekercs hercegnőt, amivel a részeseié válnak a galaxis elnyomó birodalma (és a sötét schwartz) elleni lázadásnak. Ebbe az űroperába csöppenhetünk és vadászhatunk a lázadók bázisára, vagy igazi gerillaként mérhetünk kisebb csapásokat, hogy az időt húzva végül magunk mellé állíthassuk a galaxist. A játékról részletesebben a 2017/11 számban olvashattok.

Hozzászólások lezárva.

Még több itt:Érdekesség

Hírek

Appra magyar, hí az asztal!

A technológiával teli életünkben a társasjátékok gyakran menekülést nyújtanak a képernyők és billentyűzetek erdejéből, hogy ...