2023-as jelöltek és díjazottak

Gyerek kategória:

Győztes: Kuruzsló és Tsa. – Quedlinburgi Futam

A játékban olyan gyerekek bőrébe bújunk, akik a nagy quedlinburgi vásár előtti napon versenybe szállnak az aranyüstért, ami nagy elismerést hoz nekik és a családjuknak. Ez viszont nem egy szimpla verseny, hanem lovagolva kell beérni a célba. Természetesen az állatok sem hétköznapiak, amiket meg kell ülnünk, mert van szamár, tehén, bárány és malac is, akik eléggé önfejűek és csökönyösek, így megfelelő ételkombinációval tudjuk csak haladásra bírni őket. Viszont vigyázat, ha túlhajszoljuk bármelyiket, akkor bizony ők aludni fognak, és csúnyán lemaradhatunk a többiektől, úgyhogy csak óvatosan a kombinációkkal.


Családi kategória:

Győztes: Heat – Padlógáz

Sokféle versenyjátékot találunk a társasjátékok széles palettáján, amelyek közül a HEAT kiemelkedő. Autóversenyzőket alakítunk, akik kártyák draftolásával választják meg a körre vonatkozó sebességüket úgy, hogy természetesen nem tudják, a másik mennyit lép. Kifejezetten jól sikerült eltalálni a tematikát, több térképen és több ország pályáján versenyezhetünk, van itt sebváltás, szélárnyék, kicsúszás, adrenalin és túlmelegedő, hűtést igénylő motor. Az újrajátszhatósága szinte végtelen: több pályán, több modullal dolgozhatunk, figyelembe vehetjük az időjárást, játszhatunk bajnokságot vagy építhetünk egyedi autót. Igazi családi játék, könnyen tanulható, viszonylag pörgős és meglehetősen izgalmas, akár egy igazi autóverseny.


Parti kategória:

Győztes: Fiesta de los Muertos

Ez a kooperatív partyjátéka megidézi a gyerekkorunk „sugdosós” játékát, de itt inkább táblákra írogatva igyekszünk kitalálni, hogy mi is volt a kiindulópont. A játékosok kapnak egy kártyát, amin egy már jobblétre szenderült neve szerepel. A nevet a koponya felhajtható részébe fel kell írni, alá pedig egy utalást. A táblákat tovább kell adni, az új koponyán mindenki már csak egy szót lát és azt kell „felülírniuk” és továbbadniuk, összesen négyszer. Ezután a névkártyákat és a koponyatáblákat is össze kell keverni és véletlen sorrendben lehelyezni az asztal közepére, majd mindenki megtippeli, hogy a koponyákon szereplő szavakat melyik elhunythoz lehet kötni. Ha van olyan, akit mindenki eltalál, akkor a játékosok teljesítették a céljukat, és az a lélek megnyugodott és átsegítették a túlvilágra. Garantált a szórakozás, és az is, hogy azonnal neki akartok ülni egy következő körnek.


Gamer kategória:

Győztes: Farkasok

Az idei év egyik legkülönlegesebb magyar kiadása a Farkasok társasjáték. A mechanika kellőképpen átjön, tényleg igazi farkasnak érezhetjük magunkat játék közben, a gyönyörű kivitelezés pedig csak hab a tortán. Ravasznak, gyorsnak és okosnak kell lennünk, ha győzni szeretnénk. Könnyen tanulható, ám kellő mélységű szabályrendszere mellett egyedi mechanikával rendelkezik, lapkák átfordításával választhatjuk meg akcióinkat. Jó tervezés esetén a falkánk létszáma és a képességei is fejlődnek, ami komoly előnyt biztosít ebben a területfoglalós játékban. Bár szabálya alapján a családi kategóriába is beleférne, a konfrontáció magas foka miatt inkább a gamer kategóriába soroljuk. aAkik szeretik a versengést és az interakciót egy játékban, kifejezetten élvezni fogják ezt a szépséges és újszerű társasjátékot.


Hazai kategória:

Győztes: A herceg nyer

A játék története szerint a királyi udvarban futóversenyt rendeznek. Igen ám, de részt vesz rajta a kis herceg is, aki sajnos elég ügyetlen, és a király sem nézné jól szemmel, ha nem az ő fia nyerne, így közösen együttműködve, kooperatív módon úgy kell intézni a versenyt, hogy mindenképp a herceg nyerjen.


Grafikai különdíj: Lángművesek

Egy társasjáték grafikája biztos, hogy nem fog tetszeni mindenkinek, de egy igazán aranyosra megrajzolt sárkány, aki pékséget üzemeltet, sokak szívét megmelengeti. Ez a családias hangulatot és az ölelni való sárkányokat Sandara Tang alkotta meg, aki főleg a fantasy műfajában brillírozik. Ha szereted a sárkányokat és az extrém cukiságot, akkor nincs más dolgod csak, hogy válassz ki a kedvenc lángművesed!